Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SINDALIMENTA, apel URGENT către Guvern în plină criză de coronavirus

www.news.ro
alimente, supermarket, export, import

Federaţia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA, care are derulare proiecte pe fonduri europene, solicită Ministerului Fondurilor Europene, Autorităţii de Management si Ministerului Finantelor Publice

-         SUSPENDAREA CONTRACTELOR DE FINANŢARE şi, implicit, a CONTRACTELOR DE SUBVENŢIE pe perioada pandemiei, precum şi adoptarea cât mai rapidă a măsurilor care se impun pentru a evita închiderea multor STARTUP-uri şi aplicarea unor  corecţii financiare pe fondul blocării activităţii  firmelor din cauza epidemiei de coronavirus.

-         Găsirea unor soluţii privind acordarea de facilităţi fiscale firmelor noi înfiinţate pe fonduri europene. Probabil că Intreprinderile Mici şi Mijlocii vor reprezenta o mare parte a viitorului economiei romîneşti.

Dragoş Frumosu, preşedintele SINDALIMENTA: „Vorbim aici de startup-uri care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, productie de alimente, restaurante, activitati muzeistice, afterschool-uri, saloane de infrumusetare, cosmetica, etc. şi care acum nu-şi mai pot desfăşura activitatea din cauza epidemiei de coronavirus. Ele se află în perioada de 12 luni de implementare a afacerii, dar nu îşi mai pot atinge indicatorii de performanţă, conform ghidului proiectului. Această stare afectează atât startup-urile, cât şi pe administratorii schemelor de minimis, cei din urmă fiind puşi în situaţia ca, absolut fără nicio vină, să suporte corecţii financiare, ceea ce înseamnă că vor avea de dat înapoi bani.

Este anormal ca prin prev. Art. 6 din Instrucţiunea nr.4/12.03.2020 să ne solicite, „ca în termen de 10 zile calendaristice de la declararea de către autorităţi a eliminării riscului de răspândire a infecţiei cu COVID 19, beneficiarii să depună la organismul intermediar un plan de acţiuni de recuperare a întârzierilor provocate de această situaţie....”. Problema este că o mare parte a beneficiarilor de subvenţii, din cauza restrângerii sau închiderii activităţii, nu mai pot realiza procentul pentru primirea tranşei a doua de finanţare. Considerăm ca o măsură unitară ar fi cea mai optima pentru a nu aduce prejudicii bunului mers al afacerilor şi proiectelor.

În ceea ce priveşte industria alimentară, solicităm în regim de urgenţă ca guvernul să-şi facă timp pentru a stabili împreună cu organizatiile din sector un set de măsuri care să sprijine producţia de alimente într-o perioadă în care se aşteaptă ca multe firme să-şi diminueze activitatea, iar altele chiar să falimenteze. Măsurile pe care guvernul trebuie să le adopte trebuie să împiedice acest lucru. Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-şi oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, deoarece acest lucru se va întâmpla la primul angajat depistat pozitiv cu coronavirus. Deocamdată companiile şi-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar acest lucru nu poate suplini pe deplin lipsa unui plant integrat, la nivel naţional, de prevenţie. Sunt încă multe întrebări la care anteprenorii din industria alimentară aşteaptă răspunsuri din parte guvernului, iar cu cât ele vor veni mai repede, cu atât sectorul va avea mai puţin de suferit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.