Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii de la metrou anunță posibilă GREVĂ GENERALĂ. Șeful sindicatului: Ministrul a spus numai prostii, idioțenii. Nu pot asculta magăriile lui

Inquam Photos/ Octav Ganea
greva avertisment metro

Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), a declarat pentru MEDIAFAX, joi, că angajații Metrorex și-au reluat activitatea, trenurile de metrou circulă normal și n-au fost incidente în timpul grevei de avertisment din această dimineață. La ora transmiterii știrii, sindicaliștii erau în ședință pentru a stabili dacă vor face grevă generală luni, relateaza mediafax.

Citește și: Cu ce s-au gândit Klaus și Carmen Iohannis să-l uimească pe Prințul Charles: Cadoul ales de familia prezidențială a uimit pe toată lumea

„Am văzut (n.red. - declarațiile ministrului Transporturilor, Lucian Șova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înșirat aseară. În viața lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplec urechea la măgăriile afirmate acolo”, a precizat Rădoi.

Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea prețului biletului, președintele USLM a afirmat că „este o altă prostie, idioțenie”.

„Este subvenționată călătoria în funcție de câți călători sunt și cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în fața instanței pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în piesă”, a subliniat Rădoi.

Citește și: Corina Crețu transmite un apel DISPERAT pentru Guvern și face DEZVĂLUIRI fără perdea: 'Haideți, să ne așezăm cu cifrele pe masă'

Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a declanșat o grevă de avertisment joi, între orele 04:00 - 06:00, iar, în această perioadă, trenurile de metrou nu au circulat. Societatea de Transport București (fost RATB) a scos, joi, în traseu liniile de tramvai, troleibuz și autobuz începând cu ora 4 dimineața, ca urmare a grevei de avertisment anunțată de angajații Metrorex, în vederea asigurării serviciului public de transport la nivelul Capitalei.

Consiliul General al USLM a respins, luni, ultima ofertă de creștere salarială lansată de Metrorex și a decis să continue conflictul de muncă, anunțând că va declanșa greva de avertisment joi, între orele 4 și 6 dimineața.

Înainte de ședința Consiliului General al USLM, Ion Rădoi, președintele USLM, a spus că, dacă nu se găsește o soluție, după greva de avertisment, va urma o grevă generală, „cel mai probabil luni dimineață”, respectiv în data de 19 noiembrie. În urmă cu câteva săptămâni, mai mulți sindicaliști de la Metrou au pichetat Ministerul Transporturilor, acuzând conducerea societăţii Metrorex că, din cauza lipsei de personal şi a alocărilor financiare insuficiente, au apărut riscuri în siguranţa circulaţiei şi a călătorilor.

Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliștii de la Metrou, care au delanșat conflictul de muncă, ar duce la o creștere a prețului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat miercuri seara, ministrul Transporturilor, Lucian Șova. „Așa ceva nu poate fi acceptat”, a spus ministrul, care i-a avertizat pe sindicaliști că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

Șova îi acuză pe sindicaliști și pe liderul sindical Ion Rădoi de șantaj. Ministrul a mai spus că Rădoi vinde sindicaliștilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creștere salarială de 42%. O asemenea creștere salarială este ilegală, susține Șova, pentru că ar trebui corelată cu creșterea productivității.

Ministrul afirmă că miza reală a conflictului de muncă este contractul de exploatare a spațiilor comerciale de la metrou de către sindicate, contract care a expirat. AGA de la Metrorex a decis evacuarea spațiilor și declanșarea unei proceduri competitive pentru ocuparea spațiilor comerciale, dar comercianții nu au părăsit spațiile. „Vor fi notoficați pentru sistarea utilităților”, a spus Șova.

Ministrul a spus că veniturile din exploatarea spațiilor au fost de 2,8 milioane lei în 2016, din care administrația a primit 700.000 de lei, de 2,9 milioane lei în 2016, din care 734.000 lei pentru administrație, de 3 milioane de lei în 2017, din care 796.000 de lei pentru administrație și de 2,376 milioane lei în acest an, din care 855.000 de lei pentru administrație. Comercianții au plătit 495 de lei/an/metru pătrat în 2015, 500 de lei/mp/an în 2016, 529 de lei/mp/an în 2017 și 409 lei/mp/an în 2018.

Citeste si CRITICI ale acordului Brexit dintre Marea Britanie și UE! Aliații premierului Theresa May: 'Oamenii vor fi îngroziţi'

Lucian Șova a spus că au avut loc, până în prezent, opt runde de negocieri. În ultimii patru ani majorările salariale de la metrou au fost de 9% în 2015, de 12% în 2016, de 21% în 2017.

Salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici și de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă beneficii: tichete de masă de 12 lei/zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR și reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Bușteni, care le aparține sindicatelor.

Ministerul a dezmințit informațiile legate de problemele de siguranță a traficului de la metrou. „În 39 de ani nu am avut niciun incident major”, a spus Șova. Ministrul crede că liderul Ion Rădoi a adus prejudicii Metrorex în ultima perioadă, vorbind despre riscuri de securitate în exploatarea metroului. „Nu există niciun element care să pună în pericol viața și integritatea călătorilor”, a spus Șova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.