Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliștii de la MERIDIAN cer retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO

stiri.tvr.ro
rosia montana

Sindicaliștii de la Confederația Sindicală Națională MERIDIAN solicită retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO până la apariția unei decizii a Parlamentului României care va fi luată în funcție de concluziile raportului Comisiei interministeriale, anunță Mediafax.

Comisia ar trebui să fie înființată pentru a elabora, promova și aproba Proiectul de înscriere a Roșiei Montane în lista de obiective protejate. Astfel ar fi evitate problemele juridice și ar putea fi continuate activitățile miniere.

„S-ar clarifica astfel și situația arbitrală cu Gabriel Resources, listarea UNESCO neputând fi folosită în arbitraj în defavoarea României. Mai mult, Patrimoniul Cultural al Roșiei Montane poate să rămână neafectat de proiectul minier, prin respectarea legii, prin concilierea intereselor economice, sociale și culturale din această regiune și prin introducerea în UNESCO a acestui patrimoniu, în paralel cu exploatarea minieră”, susțin sindicaliștii de la MERIDIAN.

Sindicaliștii mai vorbesc despre blocarea exploatării celei mai mari resurse de aur a României şi a Europei, dar și despre restructurarea activităților industriale.

„Confederația Sindicală Națională MERIDIAN a susținut și continuă să susțină importanța strategică a menținerii unei industrii miniere în România, precum și nevoia de a crea noi oportunități de angajare pentru locuitorii din regiunile care au fost puternic afectate de restructurările industriale din ultimele decenii”, au precizat sindicaliștii.

UNESCO a publicat pe protalul propriu Proiectul de înscriere a zonei Roșia Montană în lista de obiective protejate, avându-se în vedere valoarea incontestabilă a patrimoniului arheologic și cultural din această regiune a României.

O decizie definitivă ar trebui să fie luată în cadrul ședinței online a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO care se va desfășura în perioada 16-31 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.