Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicaliştii din sistemul penitenciar ameninţă cu proteste

Sindicaliştii din sistemul penitenciar din România reclamă neplata unor restanţe salariale şi ameninţă cu proteste în luna august, în cazul în care solicitările pe care le-au semnalat, într-o scrisoare deschisă, vicepremierului Gabriel Oprea nu le vor fi rezolvate.

Potrivit unei scrisori deschise, transmisă vicepremierului Gabriel Oprea de către Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) şi intitulată "Muncim pe datorie", angajaţilor din penitenciare nu li s-au plătit majorările salariale pentru munca prestată în zile de sărbătoare şi repaus săptămânal şi nu au fost actualizate valorile normei de hrană şi de echipare.

"Vă scriem cu disperare, dar şi cu speranţă. În penitenciare nu am luat contact cu creşterile salariale active deja în alte instituţii, ci doar cu lipsa condiţiilor decente de muncă, cu sutele de mii de ore suplimentare nerecompensate, rezultate din efectuarea misiunilor legale cu jumătate din numărul salariaţilor prevăzuţi în regulamente. Suntem aproape în a opta lună din an, iar funcţionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar nu au încasat un leu ca efect al noii legislaţii active din prima zi a anului. Nu s-au plătit majorările salariale pentru munca prestată în zile de sărbătoare şi repaus săptămânal, nu s-a achitat majorarea de 100 de lei brut pentru salariaţii din sectorul medical şi de reintegrare, nu au fost actualizate valorile normei de hrană şi de echipare şi nu s-au plătit drepturile de echipament pentru anul în curs", se arată în documentul citat.

Sindicaliştii din penitenciare au subliniat că sistemul administraţiei din penitenciare este subordonat ministrului Justiţiei, însă personalul nu se regăseşte în "familia ocupaţională Justiţie" din punct de vedere al drepturilor şi obligaţiilor, ci face parte din structura de apărare a României.

"Salariaţii din această structură trebuie să aibă siguranţa zilei de mâine, cel puţin în planul remuneraţiei, similar colegilor din Poliţie şi Apărare. Domnule viceprim-ministru, căutăm pe cineva în care să credem şi pe care să-l credem. Am încercat, fără succes, în propria instituţie şi în ministerul coordonator. Am aşteptat 2015 ca pe anul unor reparaţii morale, anul în care măcar o parte dintre drepturile legale suspendate ar putea fi acordate din nou. Poliţiştii, militarii, jandarmii şi alţi colegi beneficiază de majorările salariale la zi, începând cu luna ianuarie 2015, iar noi sperăm să primim nişte restanţe în luna septembrie. Funcţionarul public cu statut special din sistemul penitenciar s-a specializat în restanţe", au mai menţionat sindicaliştii din penitenciare.

Aceştia au avertizat că aşteaptă data de 10 august, indicată angajatorilor ca ultimatum, iar dacă în cuantumul salariului care se va plăti la acea dată nu se vor achita toate restanţele cuvenite personalului vor organiza proteste în tot sistemul penitenciar, "cu toată forţa şi până la soluţionarea revendicărilor".

"Nu ne dorim să atragem atenţia inutil şi nici să generăm perturbări în structura de apărare, dar alte soluţii efectiv nu ne-au mai rămas", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată lui Gabriel Oprea.

SNLP este un sindicat care reuneşte 7.000 dintre cei 12.500 de salariaţi din sistemul penitenciar, afiliat la Federaţia PUBLISIND (Blocul Naţional Sindical), federaţie cu 68 de sindicate şi 44.000 de membri din sectorul public, reprezentativă în două sectoare de activitate şi trei grupuri de unităţi, printre care grupul de unităţi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, transmite mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.