DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sindicaliștii acuză Guvernul că taie alocațiile: 'Cu 114 lei pentru cei sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru cei între 2 şi 18 ani'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului să revină asupra deciziei de amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021 şi să arate disponibilitate pentru consultarea partenerilor sociali în vederea identificării unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor, arată Agerpres.

"În ciuda mult clamatei creşteri economice copiii României sunt din ce în ce mai mult expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar acest process va fi accelerat de măsurile lipsite de responsabilitate şi de empatie ale actualului Guvern. În 2019, rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul populaţiei sub 16 ani era de 34,6%, cea mai mare din Europa. 2020 nu a adus doar un risc imens la adresa sănătăţii populaţiei ci şi o creştere a riscului de sărăcie în rândul copiilor, acest indicator a crescut în 2020 la 36,1%. După ce timp de 4 ani, în perioada 2016 - 2019, se reuşise menţinerea unui ritm de reducere constantă a sărăciei în rândul copiilor, în 2020 acest trend a fost din nou inversat. Rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor are o strânsă legătură cu rata abandonului şcolar. Şi la acest capitol România e ruşinea Europei şi în cazul acestui indicator înregistrându-se o creştere în 2020 fata de 2019", susţin reprezentanţii BNS într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Organizaţia sindicală precizează că prin politicile promovate în acest moment Guvernul nu face decât să accentueze "irosirea unor generaţii".

"Pentru 2,2 miliarde de lei/an, adică aproximativ 400 milioane de euro, mai puţin decât îşi asumă Guvernul Romaniei să aloce prin PNRR pentru 12 km de linie de metrou pentru Bucureşti şi Cluj (cele mai bogate oraşe din România dar cu mare importanţă politică) şi mult mai puţin faţă de cât România îşi propune să investească prin PNRR în cloud guvernamental. Digitalizare şi cloud guvernamental nu au sens pentru o populaţie sărăcită şi fără educaţie", se menţionează în comunicatul BNS.

Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis joi un proiect de OUG prin care îşi asumă mai mult chiar decât deja anunţata amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021. "În fapt actualul Guvern propune nici mai mult, nici mai puţin decât reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c., să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată. Această propunere este cu atât mai toxică cu cât ea este emisă în contextul în care Ministerul Muncii a elaborat deja proiectul de Strategie Naţională pentru Incluziune Socială şi Combaterea Sărăciei", subliniază sindicaliştii BNS.

În acest context, Blocul Naţional Sindical cere Guvernului să revină asupra acestor decizii, arătând disponibilitate reală pentru consultarea partenerilor sociali şi mai ales pentru identificarea unui pachet de măsuri pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor şi reducerea abandonului şcolar.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele .

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.