Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatul Cartel ALFA cere românilor să BOICOTEZE produsele Electrolux, după ce suedezii nu vor să mărească salariile angajaților din România

electrolux

Confederaţia sindicală Cartel ALFA a decis lansarea unei campanii publice de boicotare a produselor Electrolux, cu scopul de a face cunoscut comportamentul companiei faţă de muncitorii săi.

"Având în vedere că lipsa de răspundere socială a angajatorului este determinantă - prin timpul îndelungat în care dialogul a fost blocat, presiuni permanente pe lucrători şi militanţi sindicali, procese juridice multiple - confederaţia Cartel ALFA a decis lansarea unei campanii publice de boicotare a produselor Electrolux, prin care facem cunoscut comportamentul companiei faţă de muncitorii săi şi solicităm colegilor din alte ţări să se solidarizeze în acest demers", se arată într-o scrisoare deschisă semnată de preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, transmisă directorului fabricii Electrolux Satu Mare, Dietmar Blomer, informează agerpres.ro.

Citește și: Important! Aceste telefoane vor dispărea de pe piață! Se vor da amenzi usturătoare

În document, preşedintele Cartel Alfa acuză dispreţul cu care compania tratează cererile legitime ale muncitorilor arătând că oferta companiei ignoră elementele de bază ale solicitării greviştilor.

"(...) oferta companiei ignoră elemente esenţiale ale solicitării greviştilor, şi anume: o creştere în suma fixă de 350 lei net (2 lei pe oră) aplicată salariului de bază. Facem din nou precizarea că solicitarea muncitorilor grevişti, de acordare a unei măriri salariale în sumă fixă, este determinată în mare măsură de discrepanţele mari de salarizare din interiorul întreprinderii, discrepanţe care ar fi accentuate de o creştere procentuală. De exemplu, pentru un salariu de 10.000 lei, o creştere de 5% înseamnă 500 lei, pe când, pentru salariile muncitorilor, această creştere ar însemna doar 80 de lei. Mai mult, formula de creştere propusă de grevişti se încadrează în aproximativ acelaşi volum de creştere a fondului de salariu precum cea propusă de conducere. Creşterea salariilor muncitorilor nu ar fi presupus aşadar o creştere mai mare a cheltuielilor companiei", se menţionează în documentul Cartel ALFA.

Citește și: Viorica Dăncilă face anunțul! Recorduri în economie după atacurile lui Klaus Iohannis

Pe de altă parte, organizaţia sindicală critică Electrolux pentru ceea ce numeşte "asigurarea asistenţei 'emoţionale' pentru grevişti (în absenţa şi chiar în detrimentul celei materiale) prin servicii de consiliere telefonică sau plata unor firme de avocatură care să oprească în justiţie conflictul.

În context, organizaţia sindicală consideră că în realitate conducerea fabricii de la Satu Mare nu doreşte să găsească o soluţie acceptabilă pentru conflictul de muncă.

Citește și: Atac fără precedent la adresa lui Traian Băsescu! ‘Mai mult a creat dezbinare’ – Ce interes și-ar fi urmărit fostul președinte

"Domnule director, dumneavoastră sunteţi un pericol pentru existenţa fabricii şi nu greviştii, care, pentru munca lor, doresc o remuneraţie care să le permită lor şi familiilor lor să îşi acopere cheltuielile de trai, un drept de altfel prevăzut şi în Codul de conduită al Companiei Electrolux (pct.5.12), iar dumneavoastră sunteţi responsabil, potrivit aceluiaşi Cod de Conduită, cu punerea în aplicare şi respectarea acestei politici a grupului. Modul în care vă comportaţi pare cel al unui stăpân de sclavi care doreşte să rămână stăpân de sclavi. Toate semnalele din partea lucrătorilor sunt că ei nu mai acceptă acest lucru, şi noi suntem alături de ei", se precizează în scrisoarea deschisă.

De asemenea, sindicaliştii solicită demisia directorului fabricii Electrolux de la Satu Mare.

Citește și: Lovitură pentru Monica Gabor! Aceasta riscă să își piardă libertatea

"Dacă sunteţi realmente interesat de soarta fabricii şi de imaginea companiei Electrolux, ar trebui să demisionaţi imediat şi să lăsaţi locul altei persoane, care să aplice o politică adecvată de responsabilitate socială faţă de angajaţii de la Electrolux Satu Mare. Aşteptăm în continuare poziţia oficială a managementului Grupului Electrolux din Suedia şi considerăm că, în lipsa unei asemenea reacţii, Board-ul companiei tolerează această situaţie", se precizează în scrisoarea deschisă semnată de Bogdan Hossu.

Conducerea fabricii Electrolux din Satu Mare a prezentat, marţi, o nouă ofertă salarială angajaţilor aflaţi în grevă de şapte săptămâni, aceasta vizând o creştere salarială de aproximativ 12,7% şi un bonus anual de prezenţă în valoare de 200 de lei.

Citește și: Vești uriașe pentru șoferi! Lovitură pentru Poliție

Peste 400 de muncitori de la fabrica de maşini de gătit Electrolux din Satu Mare au intrat, luni, în cea de-a şaptea săptămână de grevă.

Greva de la Electrolux a început în data de 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Potrivit sindicaliştilor, muncitorii cer o creştere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră. Circa 250 dintre aceştia au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), reclamând că nu au primit tichetele de masă pe luna anterioară.

Citește și: De necrezut! În România se vinde cenușă de la Catedrala Notre-Dame! Sume incredibile

În total, Electrolux are 930 de muncitori, care beneficiază de contractul colectiv de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.