Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Singura cosmonaută rusă în activitate a declarat că este pregătită să participe la o misiune spaţială internaţională

futurecdn.ne
statia spatiala internationala iss

Singura cosmonaută rusă în activitate a declarat vineri că este pregătită pentru un zbor programat la începutul lunii octombrie spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cadrul unei misiuni ce va fi realizată în comun cu NASA, în pofida tensiunilor ruso-americane, informează AFP.

Anna Kikina, în vârstă de 37 de ani, va participa la zborul programat să aibă loc pe 3 octombrie la bordul unei capsule Crew Dragon, fabricată de compania americană privată SpaceX. Doi astronauţi americani - Nicole Mann şi Josh Cassada - şi un astronaut japonez - Koichi Wakata - vor participa şi ei la această misiune internaţională. Vehiculul va fi lansat de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

"Sunt pregătită pentru acest zbor. Voi merge în America pe 8 septembrie pentru ultima sesiune de antrenament, activităţi pre-lansare şi diverse proceduri", a declarat Anna Kikina, care este de formaţie inginer, într-o conferinţă de presă difuzată de agenţia spaţială rusă Roscosmos.

Ea va deveni cea de-a cincea femeie rusă care va zbura în spaţiu în calitate de cosmonaut profesionist şi, totodată, prima cosmonaută din ţara ei care va participa la o misiune a companiei americane SpaceX. "Este o mare responsabilitate", a declarat ea, potrivit Agerpres.ro.

Întrebată despre atitudinea astronauţilor americani faţă de ea, în contextul tensiunilor diplomatice majore asociate războiului din Ucraina, Anna Kikina a spus că se simte apreciată de colegii ei din Statele Unite. "Sunt foarte fericită să fac parte din acest echipaj", a insistat cosmonauta rusă.

Ultima femeie rusă care a zburat în spaţiu înainte de Anna Kikina este Elena Serova, care a petrecut 167 de zile la bordul ISS în 2014 şi 2015.

Fosta Uniune Sovietică este ţara care a trimis în spaţiu prima femeie din istoria omenirii, Velentina Tereşkova, pe 16 iunie 1963. Ea a fost urmată de Svetlana Saviţkaia, prima femeie care a efectuat o ieşire extravehiculară în spaţiu, în iulie 1984.

În octombrie, Rusia a trimis în spaţiu o actriţă, Iulia Peresild, pentru a filma primul lungmetraj turnat pe orbita Terrei, înaintea unui proiect similar american cu Tom Cruise în distribuţie.

Spaţiul reprezintă unul dintre rarele domenii în care Statele Unite şi Rusia continuă să coopereze în pofida tensiunilor diplomatice dintre cele două ţări.

Pe 21 septembrie, un astronaut de la NASA, Francisco Rubio, urmează să ajungă pe ISS la bordul unui vehicul rusesc Soyuz alături de doi cosmonauţi ruşi, Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.