Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Singura interdicție a rămas ridicatul greutăților' - Povestea unei paciente cu două afecțiuni grave

Radu Pop

Cancerul renal, la fel ca multe alte tipuri de cancer, poate debuta fără semne și simptome, de aceea este greu de diagnosticat în stadiile incipiente. Odată cu creșterea tumorii maligne, pot să apară oboseala inexplicabilă, scăderea în greutate fără motiv, urinările cu sânge (hematurie), durerile în flancul afectat (stâng sau drept), care nu dispar cu medicație obișnuită, febra sau valorile tensionale crescute. În astfel de situații, cancerul este deja avansat, rinichiul este sever afectat și singurul tratament eficient este o nefrectomie radicală, pentru îndepărtarea completă a rinichiului.

În plus, atunci când cancerul renal este însoțit și de alte tipuri de tumori, simptomele se pot accentua și pot să apară manifestări clinice noi. Spre exemplu, pe lângă o tumoră renală poate să apară și un feocromocitom - o tumoră rară, de regulă benignă, care se dezvoltă într-o glandă suprarenală. Suprarenalele au rol în producerea, stocarea, metabolizarea și secreția unor hormoni cum sunt dopamina, adrenalina și epinefrina, iar în cazul unui feocromocitom, acești hormoni sunt descărcați în sânge în cantități prea mari, crescând tensiunea arterială și producând palpitații, dureri de cap, dificultăți în respirație, vedere încețoșată, anxietate și atacuri de panică.

Într-o situație similară s-a aflat și Elena, în vârstă de 50 de ani, care, deși avea cazuri de cancer renal în familie, nu s-a gândit că valorile prea mari ale tensiunii arteriale ar putea fi provocate de o afecțiune renală, așa că prima dată s-a prezentat la un consult de cardiologie. După mai multe investigații, i s-a recomandat și efectuarea unei ecografii abdominale. Astfel, a fost descoperită o formațiune suspectă pe rinichiul stâng, iar Elena a fost trimisă la un consult de urologie.

„Pentru că în urmă cu 13 ani tatăl meu fusese operat cu succes pentru un cancer de rinichi drept la Conf. Dr. Constantin Gîngu, la fel și cumnatul meu și alte cunoștințe, l-am sunat pe domnul doctor și l-am rugat să mă primească și pe mine la un consult. Dânsul mi-a spus că aș putea avea o predispoziție genetică la cancer renal, având în vedere problema tatălui meu, apoi am efectuat toate analizele pe care mi le-a indicat”, a declarat pacienta.

În cazul Elenei, ținând cont de istoricul pacientei, după un consult clinic minuțios și efectuarea unui examinări CT, diagnosticul stabilit a fost de tumoră renală stângă și feocromocitom, iar tratamentul recomandat a fost chirurgical, minim invaziv. La numai două săptămâni, pacienta a fost supusă unei nefrectomii radicale și unei suprarenalectomii stângi laparoscopice, efectuate în același timp operator. Imediat după operație, care a fost un succes, valorile tensionale au revenit în limite normale, iar Elena s-a simțit mult mai bine.

„M-am refăcut foarte repede și, în prezent, mi-am reluat toate activitățile obișnuite. Singura interdicție a rămas ridicarea greutăților, în rest, sunt numai prin grădină. Sunt extrem de fericită și vreau să vă spun că, în localitatea noastră, Conf. Dr. Constantin Gîngu este foarte cunoscut și iubit și cu toții îl recomandăm pentru probleme legate de rinichi. Este eroul familiei noastre! Îi doresc multă sănătate și să continue să ajute cât mai mulți pacienți”, a conchis Elena.

Pacienții care se regăsesc în povestea Elenei sau care au avut alte cazuri de cancer în familie ar trebui să efectueze regulat teste de screening cu aproximativ zece ani mai devreme decât vârsta la care părinții lor au fost diagnosticați cu neoplazii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.