Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinistru! Ce poate să facă un model de inteligență artificială dezvoltat de o echipă internațională de cercetători

reddit.com

Un model de inteligență artificială dezvoltat de o echipă internațională de cercetători a demonstrat capacitatea de a prezice evenimente viitoare din viața oamenilor, inclusiv momentul morții lor.

Life2vec, un așa-numit model transformator antrenat pe un volum masiv de date pentru a prezice diverse aspecte ale vieții unei persoane, a fost creat de oameni de știință din Danemarca și Statele Unite.

După ce au fost alimentate cu date din registrele daneze de sănătate și demografice pentru șase milioane de persoane, cum ar fi momentul nașterii, școlarizarea, educația, salariul, locuința și sănătatea, modelul de inteligență artificială a fost antrenat să prezică ce va urma. Potrivit creatorilor săi, Life2vec a demonstrat o abilitate stranie de a prezice când vor muri oamenii pe baza analizei datelor. De exemplu, atunci când a fost testat pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020, a fost capabil să prezică cine va muri și cine va trăi, cu o acuratețe de 78%.

Echipa de cercetători condusă de profesorul Sune Lehmann Jørgensen de la Universitatea Tehnică din Danemarca a subliniat că Life2vec a fost antrenat exclusiv pe date din Danemarca, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu fie chiar aceleași pentru persoanele din alte țări. Cu toate acestea, Jørgensen a subliniat, de asemenea, că modele ca acesta nu ar trebui să cadă în mâinile corporațiilor, deși probabil că acestea folosesc o astfel de tehnologie pe noi.

Nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări

"În mod clar, modelul nostru nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări, pentru că întreaga idee a asigurărilor este că, prin împărtășirea lipsei de cunoștințe despre cine va fi persoana ghinionistă lovită de un incident, de moarte sau de pierderea rucsacului, putem împărți într-un fel această povară", a declarat profesorul Jørgensen.

În prezent, Life2vec nu este disponibil pentru a fi utilizat de către public, dar creatorii săi suspectează că modele similare au fost deja dezvoltate și sunt folosite de marile companii de tehnologie care dispun de cantități masive de date pe care să le antreneze, scrie odditycentral.com.

În ciuda implicațiilor etice ale utilizării unui model de inteligență artificială capabil să estimeze cât mai aveți de trăit cu o acuratețe uimitoare, există un avantaj de netăgăduit - o astfel de predicție vă poate ajuta să vă preveniți moartea prematură.

"Cadrul nostru permite cercetătorilor să descopere mecanismele potențiale care au un impact asupra rezultatelor vieții, precum și posibilitățile asociate pentru intervenții personalizate, a scris echipa din spatele Life2vec.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.