Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sinucideri, dispariții și demiteri pe bandă rulantă în rândul șefilor serviciilor de securitate din Kazahstan. Se anunță peste 8000 de arestări

trupe, kazahstan, amlatî

Colonelul Comitetului Național de Securitate, Azamat Ibrayev, a fost găsit în curtea propriei case din capitală. Cauzele morții sunt investigate. Comitetul de Securitate Națională este un analog al KGB și al FSB.

Anterior au mai fost menționate câteva sinucideri în rândul unor ofițeri de rang înalt din poliție și securitate. Unul din cei mai importanți este generalul generalul Zhanat Suleimenov, șeful poliției din regiunea Zhambyl din Kazahstan.

UPDATE: Încă o moarte suspectă a unui oficial din zona securității în Kazahstan. Şeful adjunct al departamentului de poliţie din regiunea Turskib din Almaty, Tanat Nazanov, a murit. Oficial s-a raportat că a avut un atac de cord și chiar la locul de muncă.

În cazul șefului Securității, Colonelul Comitetului de Securitate Națională din Kazahstan, Azamat Ibrayev, cadavrul său a fost găsit sub ferestrele casei sale din Nur-Sultan. Are răni tipice căderii de la înălțime, scrie RIA News. O anchetă preliminară este în desfășurare.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că Ibrayev avea o rănire la înălțime, la inspectarea apartamentului s-a constatat că în bucătărie era deschisă o fereastră, scrie KazTAG.

Potrivit ziarului, decedatul era asociat cu fostul șef al KNB Karim Massimov, care a fost concediat pe fondul protestelor din țară. În această postare, el a fost înlocuit de Ermek Sagimbayev, care a lucrat ca șef al Serviciului de Securitate a Statului. La 8 ianuarie, Maksimov a fost acuzat de trădare și reținut.

8 ianuarie în regiunea Zhambyl a introdus nivelul „roșu” de amenințare teroristă. În regiune au fost reținute peste 150 de persoane. După cum a raportat Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan, „aproximativ o duzină de criminali au fost eliminați”, șapte ofițeri de poliție ai republicii au fost răniți, unul a fost ucis.

În ce îl privește pe generalul Zhanat Suleimenov se spune că după proteste și ciocniri cu forțele de securitate, acestuia i s-a deschis un dosar penal. Nu se știe de ce este acuzat, dar cert e că s-a sinucis, iar moartea sa a fost confirmată oficial de Ministerul de Interne.

Reamintim că în Kazahstan are loc o epurare masivă a protestatarilor. Până în această dimineață au fost reținute și arestate deja 7939 de persoane. Raportarea oficială de ieri semnala că peste 5 mii de persoane au fost reținute „pentru că au participat la revolte”.

În Kazahstan, pe 2 ianuarie, au început proteste masive în legătură cu creșterea prețului gazului lichefiat. Treptat, au acoperit toată țara. Autoritățile kazahe au spus că „20 de mii de teroriști” au atacat Almaty (Ministerul Afacerilor Interne a clarificat ulterior că este numărul total de protestatari din oraș), presupus antrenați în străinătate, în legătură cu care Tokayev a apelat la blocul CSTO cu o cerere. pentru ajutor. Armatele ruse și aliate ar fi preluat controlul asupra „țintelor strategice” și au negat implicarea lor în suprimarea protestelor.

Acum, potrivit autorităților kazahe, situația se normalizează. Potrivit jurnaliştilor independenţi şi a locuitorilor locali, în Almaty se mai aud împuşcături, dar situaţia generală este sub controlul autorităţilor. Nu există proteste acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.