Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: apel al opoziției siriene pentru reluarea negocierilor cu regimul

facebook.com
Bashar al-Assad

Opoziţia siriană a îndemnat duminică la reluarea discuţiilor cu regimul lui Bashar al-Assad sub egida ONU, după reintegrarea Damascului în lumea arabă după ani de izolare, notează AFP, citat de Agerpres.

"Contextele internaţionale, regionale", precum şi situaţia din Siria "sunt propice reluării negocierilor directe (...) în cadrul unui program şi al unui calendar precis", a estimat într-un comunicat de presă Înaltul Comitet pentru Negocieri (HCN), regrupând principalii reprezentanţi ai opoziţiei la regimul sirian.

Negocierile vizând rezolvarea crizei siriene au stagnat de la adoptarea, în 2015, a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, prevăzând printre altele o nouă Constituţie şi alegeri.

La finalul unei reuniuni de două zile de la Geneva, HCN a chemat la "sprijinirea eforturilor Naţiunilor Unite" pentru a lua măsurile necesare în vederea unei "soluţii politice globale", în conformitate cu această rezoluţie a ONU.

Într-un context regional de apropiere diplomatică, Liga Arabă a reintegrat în mai regimul sirian, ostracizat în ultimii 12 ani din cauza represiunii din 2011 a revoltei populare declanşate pe fondul Primăverii Arabe şi care a degenerat în război civil.

Implicând actori regionali şi internaţionali, conflictul a făcut aproximativ o jumătate de milion de morţi.

Între timp, opoziţia siriană şi-a pierdut mult din influenţa şi sprijinul de care se bucura din partea ţărilor din regiune.

Riadul, care a sprijinit iniţial grupurile rebele siriene la începutul conflictului, şi-a restabilit legăturile cu Damascul. Turcia, principalul susţinător al rebelilor care controlează părţi din nordul Siriei, a dat, de asemenea, semne de apropiere de regimul Bashar al-Assad.

HCN a considerat că reintegrarea regimului în lumea arabă comportă "riscul" de a vedea regimul respingând orice soluţie politică.

La 19 mai, summitul arab, la care a participat preşedintele al-Assad, a subliniat "necesitatea de a se lua măsuri efective şi eficiente pentru a ajunge la o soluţionare" a conflictului din Siria.

Într-un discurs în faţa Consiliului de Securitate la sfârşitul lui mai, trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a estimat că "noua activitate diplomatică" din regiune cu începere din aprilie "ar putea reprezenta o oportunitate dacă este valorificată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.