Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Criza umanitară este 'mai gravă ca niciodată' la Raqqa (ONG)

siria, mayadin

Criza umanitară este 'mai gravă ca niciodată' la Raqqa, oraş din nordul Siriei de unde tocmai a fost îndepărtată gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a avertizat marţi ONG-ul Salvaţi Copiii, relatează AFP. Forţele democrate siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de SUA, au anunţat marţi că au preluat controlul total în oraşul Raqqa, fost fief al jihadiştilor, după luni de lupte şi bombardamente devastatoare care au provocat refugierea a sute de mii de civili.

'Ofensiva militară de la Raqqa a ajuns poate la final, dar criza umanitară din acest oraş este mai gravă ca niciodată', a afirmat, potrivit unui comunicat, directoarea pentru Siria a organizaţiei Salvaţi Copiii, Sonia Khush.

'Aproximativ 270.000 de persoane care au fugit din calea luptelor de la Raqqa au nevoie urgent de ajutor şi taberele sunt supraaglomerate', a adăugat ONG-ul. Majoritatea familiilor din Raqqa nu mai au locuinţe 'şi vor fi probabil cazate în tabere timp de luni sau ani de zile', menţionează ONG-ul care subliniază de asemenea amploarea crizei umanitare în provincia Deir Ezzor, unde zeci de mii de civili s-au refugiat din calea luptelor împotriva SI.

La Raqqa vor fi necesare investiţii substanţiale pentru reconstrucţie şi asigurarea revenirii copiilor în şcoli, menţionează organizaţia citată. Mulţi copii au coşmaruri deoarece au asistat la violenţe oribile şi vor avea nevoie de un important sprijin psihologic, a adăugat organizaţia. Bătălia de la Raqqa, ce s-a încheiat marţi, s-a soldat cu 3.250 morţi, între care 1.130 civili, după mai bine de patru luni de lupte, potrivit unui bilanţ difuzat de Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), conform Agerpres.

Luptele şi bombardamentele aeriene care au devastat fostul fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria s-au soldat din 5 iunie cu moartea a '1.130 de civili, între care 270 de copii, şi a 2.120 de luptători', de ambele părţi, respectiv SI şi forţele susţinute de SUA, menţionează OSDO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.