Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria. Forţele sprijinite de SUA reiau ofensiva împotriva jihadiştilor din Stat Islamic

The Independent
ISIS raqqa

Forţele siriene care luptă împotriva Statului Islamic, sprijinite de SUA, au lansat joi o nouă fază a ofensivei lor în Siria, fără însă a preciza când va începe asaltul asupra oraşului Raqqa, ceea ce pare a indica o amânare a operaţiunii, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Campania în mai multe etape a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de grupări kurde şi arabe siriene, a fost lansată în noiembrie şi are ca obiectiv alungarea jihadiştilor din capitala lor de facto din Siria, oraşul Raqqa.

Beijingul AVERTIZEAZĂ Washingtonul: 'Forţa militară nu rezolvă situaţia în Peninsula Coreea'

Responsabili ai miliţiilor kurde YPG, o componentă puternică a FDS, au declarat luna trecută că asaltul asupra Raqqa va începe la începutul sau la mijlocul lui aprilie.

Comunicatul emis joi de FDS precizează că faza a patra a campaniei vizează alungarea Statului Islamic din 'pungile' pe care le mai ocupă la nord de oraş, fără însă a menţiona când va fi declanşat atacul asupra Raqqa.

'Obiectivul nostru este să eliberăm zeci de sate în regiunea Wadi Jallab şi în zona de nord (...) şi să eliminăm ultimele obstacole pentru a deschide calea pentru operaţiunea de eliberare a oraşului Raqqa', precizează comunicatul.

Forţele Democratice Siriene au încercuit Raqqa la nord, est şi vest.

De asemenea, au înconjurat zona Tabqa, aflată sub controlul Statului Islamic, şi barajul adiacent, la circa 40 km vest de Raqqa, unde se concentrează lupte intense şi unde jihadiştii au lansat numeroase contraatacuri.

Clipe de PANICĂ pentru preşedintele Venezuelei. A fost ATACAT cu pietre şi ouă

Potrivit unor responsabili ai FDS, asaltul asupra Raqqa ar putea fi lansat chiar înainte de cucerirea Tabqa.

Forţele Democratice Siriene încearcă să evite avarierea barajului, despre care ONU a avertizat în februarie că ar putea provoca inundaţii catastrofale.

FDS înaintează simultan pe liniile de front din jurul Raqqa, Tabqa şi Deir al-Zor (un alt bastion jihadist, aflat la sud-est), a declarat purtătoarea de cuvânt Jihan Sheikh Ahmed, pentru Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.