Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Principala grupare jihadistă din Idleb refuză orice retragere dintr-o viitoare zonă tampon

Abou Mohamad al-Joulani, şeful grupării Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida), a declarat sâmbătă pentru ziarişti că refuză orice retragere dintr-o viitoare zonă tampon în regiunea Idleb, după intrarea în vigoare a unui armistiţiu în această zonă din nord-vestul Siriei, informează AFP preluat de agerpres.

Joi seara, regimul preşedintelui Bashar al-Assad a anunţat instituirea unui armistiţiu în această regiune dominată de HTS şi lovită de bombardamente aproape zilnice în ultimele trei luni de către Damasc şi aliatul său rus.

Regimul sirian a condiţionat însă respectarea încetării focului de aplicarea acordului încheiat în septembrie 2018 între Rusia şi Turcia, care prevede crearea unei "zone demilitarizate" în regiunea Idleb, din care să dispară orice urmă a unei prezenţe jihadiste.

"Ceea ce regimul nu a luat pe cale militară şi cu forţa, nu va obţine în mod paşnic prin negociere şi politică (...) Nu ne vom retrage niciodată din zonă" ce se doreşte a fi demilitarizată, a afirmat Joulani.

Această viitoare zonă tampon, care încă nu a fost instituită ca urmare a refuzului jihadiştilor de a se retrage, ar urma să separe teritoriile deţinute de jihadişti şi rebeli de zonele controlate de regim.

"Nu ne vom schimba poziţia nici la cererea prietenilor, nici la cea a duşmanilor" a adăugat şeful HTS, care a insistat asupra refuzului grupării sale de a accepta o eventuală desfăşurare militară rusă în viitoarea "zonă demilitarizată", măsură stipulată în acordul dintre Moscova şi Ankara.

Acest acord a permis evitarea unei ofensive de amploare în primele luni de după semnarea sa, dar violenţa a revenit în forţa în regiune, începând cu sfârşitul lunii aprilie.

Bombardamentele efectuate de forţele regimului sirian, susţinute de aviaţia rusă, asupra provinciei Idleb şi a unor zone din provinciile Alep, Hama şi Latakia au provocat moartea a aproape 790 de civili, conform Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH).

Peste 400.000 de persoane au fost strămutate, conform cifrelor furnizate de ONU, iar zeci de spitale şi de şcoli au fost afectate de bombardamente.

Vineri, HTS a avertizat că va riposta la orice încercare a adversarului de a încălca armistiţiul."Orice bombardament sau agresiune" împotriva Idleb-ului şi a zonelor învecinate "va conduce la întreruperea armistiţiului din partea noastră" a anunţat HTS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.