Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria refuză categoric ajutorul Israelului după cutremur: 'Cum să cerem ajutor la un organism care a ucis sirieni timp de decenii?'

SANA
siria cutremur

În timp ce cel puțin 45 de țări s-au oferit să ajute Turcia după cutremur, relativ puține s-au angajat public să ajute Siria. Acum, Israelul spune că se oferă să interneze sirieni în spitalele israeliene din nordul țării, în timp ce în articole de presă din Siria se neagă că țara a cerut ajutorul „statului inamic”. Presa pro Assad neagă afirmația Israelului potrivit căreia ar fi acceptat să ofere ajutor de urgență Siriei, în urma unei solicitări de asistență din partea Rusiei, în urma cutremurului puternic care a făcut luni cel puțin 2.300 de morți în Turcia și în nord-vestul Siriei, relatează agenția Haaretz.

O astfel de acțiune ar constitui o cooperare fără precedent între cele două țări, care, din punct de vedere tehnic, rămân în stare de război.

Ce spune presa din Siria apropiată de liderul Assad

Cotidianul guvernamental pro-sirian al-Watan a negat solicitarea de ajutor din partea Israelului, scriind că articolele din Israel fac parte din campania de propagandă a lui Netanyahu. "Cum poate Siria să ceară ajutor de la un organism care a ucis sirieni timp de decenii?", se arată în articolul de presă.

Canalul libanez al-Mayadeen, considerat de asemenea proguvernamental sirian, a negat și el cererea, spunând că, dacă a existat într-adevăr o astfel de cerere, aceasta a venit din partea "prietenilor" lui Netanyahu din ISIS și din grupul rebel sirian afiliat Al-Qaida Jabhat al-Nusra. "Entitatea sionistă este cauza dezastrelor și a tensiunilor din regiune și este ultima care poate vorbi despre ajutor umanitar... Este rușinos că Netanyahu profită de cutremur pentru a minți și a acoperi politica de ocupație", a adăugat raportul.

În timp ce cel puțin alte 45 de țări s-au oferit să ajute Turcia, relativ puține s-au angajat public să ajute Siria.

Israelul ar fi fost de acord să transfere echipamente de bază, cum ar fi pături și medicamente, dar nu este pregătit să ofere tratament medical răniților, au declarat oficiali israelieni pentru Haaretz. Cu toate acestea, Israelul este dispus să ofere tratament pe teritoriul turc sau prin deschiderea punctului de trecere a frontierei din Înălțimile Golan și admiterea sirienilor în spitalele israeliene.

Anunțul lui Benjamin Netanyahu după o cerere „anonimă”

Cele două țări nu au relații diplomatice și se află, din punct de vedere tehnic, în stare de război. Premierul israelian Benjamin Netanyahu promisese mai devreme luni să trimită ajutoare atât Turciei, cât și Siriei, în urma cutremurului devastator cu magnitudinea de 7,8 grade, referindu-se la o "cerere" anonimă de sprijin pentru Damasc.

Potrivit agenției de presă siriene Sana, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut luni o convorbire telefonică cu președintele Bashar Assad și l-a informat cu privire la un transport imediat de ajutoare. În articol nu a fost menționat Israelul.

Netanyahu anunțase mai devreme, luni, că a ordonat trimiterea de ajutoare medicale și echipe de salvare în Turcia "la cererea guvernului turc", dar nu a precizat cine a făcut "cererea" ca Israelul să ajute Siria.

Răboiul dintre cele două țări

Israelul și Siria se află în stare de război de zeci de ani, cu perioade de încetare a focului. Pentru o perioadă, Israelul i-a ajutat pe rebelii sirieni la granița de pe Înălțimile Golan, iar în 2018 a colaborat cu Iordania și Statele Unite pentru a evacua salvatorii sirieni de la Căștile Albe și familiile lor care fugeau de un avans al guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.