Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sirienii se pregătesc de război și au trimis împreună cu ruși trupe în apropierea frontului cu forțele sprijinite de Turcia

RT
siria casti albe evacuare

Trupe guvernamentale siriene sprijinite de forţele ruse au trimis întăriri spre oraşul Manbij în coordonare cu miliţia locală care îl controlează, a declarat marţi un purtător de cuvânt al acesteia, în contextul în care rebelii sirieni sprijiniţi de Turcia au anunţat că se pregătesc să îl atace, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Desfăşurarea de trupe a fost coordonată cu miliţia sprijinită de SUA din Manbij, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului militar din Manbij. Aceasta face parte dintr-o mobilizare mai largă de forţe în zonă.

"Bătălia va începe în curând", a declarat maiorul Youssef Hamoud, purtătorul de cuvânt al Armatei naţionale, principala forţă rebelă sprijinită de Turcia în zonă, pentru Reuters.

"Ceea ce vedem acum pe linia frontului este o întărire a tuturor forţelor pentru se pregăti pentru luptă", a adăugat el.

Planul preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria a provocat îngrijorare în rândul Forţelor democratice siriene (SDF), formate în mare parte din kurzi.

Ei au cooperat cu Washingtonul în războiul împotriva grupării Statul Islamic şi acum se tem că decizia SUA va deschide calea lansării de către Turcia a unui război împotriva lor cu care îi ameninţă de multă vreme.

"Armata rusă a redeschis centrul de coordonare siriano-rus din satul Arima de la vest de Manbij, după ce se retrăsese de acolo cu ceva vreme în urmă", a declarat Sharfan Darwish, purtătorul de cuvânt al Consiliului militar din Manbij.

Manbij a fost recucerit în 2016 de la Statul Islamic de miliţii siriene aliate cu SDF, care controlează cu aproximaţie un sfert din Siria. Recucerirea oraşului a fost un moment de cotitură în în campania sprijinită de SUA împotriva Statului Islamic.

În iunie, SUA şi Turcia au ajuns la un acord care presupune plecarea miliţiei kurde siriene YPG din oraş, dar Turcia susţine că implementarea acestuia a fost întârziată. În noiembrie, trupe turce şi americane au început patrule comune în regiune.

Turcia este decisă să treacă în partea de est a fluviului Eufrat din nordul Siriei cât de curând posibil, a declarat marţi ministrul de externe turc.

Citește și: Jurnaliștii sirieni susţin că avioane israeliene au atacat ţinte din apropiere de Damasc, capitala Siriei

Ankara îi priveşte pe combatanţii YPG ca pe nişte terorişti şi a fost foarte nemulţumită de sprijinul SUA pentru grupare în lupta împotriva Statului Islamic.

Decizia bruscă a lui Trump de a retrage trupele din Siria a predat conducerea luptei împotriva Statului Islamic Turciei şi practic a dat undă verde Ankarei să forţeze pătrunderea în zonele rămase sub control kurd din nordul Siriei, comentează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.