Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Site-ul de informaţii Rappler, cofondat de laureata Nobel Maria Ressa, a primit ordin să se închidă

wikipedia.org
Maria Ressa

Site-ul de informaţii filipinez Rappler a primit ordin să se închidă, dar 'noi continuăm să lucrăm ca de obicei', a declarat miercuri pentru presă Maria Ressa, cofondatoare a site-ului şi laureată a Premiului Nobel pentru pace, transmite AFP.

Anunţul privind închiderea acestui site a intervenit în ajunul încheierii preşedinţiei lui Rodrigo Duterte.

Maria Ressa este un critic virulent al lui Duterte şi al 'războiului' său controversat 'împotriva drogurilor', iar site-ul face obiectul unor anchete judiciare şi ameninţări online, potrivit Agerpres.

Comisia filipineză de valori mobiliare a confirmat miercuri într-un comunicat 'revocarea certificatelor care au permis crearea' site-ului Rappler şi prin care acesta a încălcat 'restricţiile constituţionale şi statutare în materie de proprietate străină în domeniul media'.

Această decizie 'confirmă închiderea' site-ului, a indicat Rappler, anunţând că va face apel împotriva acestei proceduri 'ilegale'.

Rappler luptă să supravieţuiască de când guvernul preşedintelui Duterte l-a acuzat de evaziune fiscală şi de încălcarea reglementării în materie de proprietate străină pentru a obţine finanţări.

Site-ul a mai fost acuzat de încălcarea unei legi în materie de criminalitate cibernetică adoptate în 2012, anul înfiinţării Rappler.

În trecut, Duterte a calificat Rappler drept 'media colportor de informaţii false', în legătură cu un articol referitor la unul dintre colaboratorii săi cei mai apropiaţi.

Site-ul este acuzat că, prin emiterea unor 'certificate de depozit' prin compania-mamă Rappler Holdings, a permis unor cetăţeni străini să preia controlul asupra sa.

Potrivit Constituţiei, investiţiile în sectorul media le sunt permise doar cetăţenilor filipinez sau entităţilor controlate de filipinezi.

În 2015, pentru a strânge fonduri, site-ul a emis obligaţiuni la care au subscris, între alţii, compania americană Omidyar Network, înfiinţată de fondatorul eBay, Pierre Omidyar.

Maria Ressa, care posedă şi cetăţenie americană, şi jurnalistul rus Dmitri Muratov au primit în octombrie Premiul Nobel pentru pace pentru eforturile lor de 'apărare a libertăţii de expresie'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.