Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația se complică în războiul civil libian. Mareșalul Haftar anunță război total cu Turcia

Libia

Mareşalul Khalifa Haftar a afirmat că va ataca interesele Turciei în Libia, acuzând Ankara că îi sprijină militar pe rivalii săi din Guvernul de uniune naţională (GNA) care a denunţat sâmbătă ameninţări "iresponsabile", relatează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Marian Oprișan a sărit să îl bată pe Mihai Fifor: 'Nu este adevărat, Mariane!'

După ce a suferit o înfrângere serioasă în cadrul ofensivei sale asupra capitalei Tripoli, omul forte din estul libian a ordonat forţelor sale să ia ca ţintă navele şi interesele Turciei, să interzică zborurile spre şi dinspre Turcia şi să îi aresteze pe cetăţenii turci din Libia, potrivit purtătorului său de cuvânt, generalul Ahmad al-Mesmari.

GNA, care controlează însă numai o parte a ţării, a promis că va garanta securitatea cetăţenilor străini, inclusiv a turcilor din Libia.

Trupele mareşalului Haftar, implicate de peste trei luni în cucerirea capitalei, acuză Turcia că sprijină GNA, recunoscut de comunitatea internaţională şi cu sediul la Tripoli.

Potrivit generalului Mesmari, Ankara intervine "în luptă în mod direct: cu soldaţii, cu avioanele şi pe mare cu navele sale". Aprovizionări cu arme şi muniţie sosesc direct din Turcia forţelor GNA peste Mediterana, a subliniat el.

La Tripoli, rivalii săi au dezminţit "categoric prezenţa militarilor străini sau de naţionalitate turcă în teritoriile sub controlul GNA", într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Întrebat sâmbătă despre ameninţările mareşalului Haftar, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a răspuns că nu dispune de "nicio informaţie" pe această temă.

Turcia sprijină mai mult sau mai puţin discret forţele GNA, în pofida unei embargou asupra armelor impus de ONU Libiei după revolta din 2011 care a răsturnat guvernul Muammar Gaddafi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.