Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia actuală din Orientul Mijlociu, mai periculoasă decât cea din 1973. Avertismentul lansat de Blinken

adevarul.ro
orientul mijlociu

Situaţia actuală din Orientul Mijlociu este mai periculoasă decât cea din urmă cu câteva decenii, a afirmat luni secretarul de stat american Antony Blinken, informează luni DPA, conform AGERPRES.

''Aş spune că nu am văzut o situaţie atât de periculoasă ca cea cu care ne confruntăm acum în regiune cel puţin din 1973. Şi pe bună dreptate, chiar înainte de acel an'', a spus Blinken într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Washington.

''Şi acesta este mediul în care operăm'', a adăugat el.

Pe 6 octombrie 1973, o coaliţie de state arabe condusă de Egipt şi Siria a atacat pe neaşteptate Israelul în ziua de Yom Kippur, una din cele mai mari sărbători din calendarul iudaic. Conflictul, cunoscut ca războiul de Yom Kippur, a durat 19 zile.

Luptele s-au desfăşurat în principal în peninsula Sinai şi pe Platoul Golan. Potrivit părţii israeliene, peste 2.600 de soldaţi israelieni au fost ucişi şi alţi 7.000 răniţi.

Trei soldaţi americani au fost omorâţi şi alţi circa 20 răniţi într-un atac cu dronă comis duminică asupra unui obiectiv militar al SUA de pe teritoriul iordanian, alimentând temerile privind răspândirea conflictului în regiune.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat că atacul ''a fost efectuat de grupări militante radicale susţinute de Iran ce acţionau în Siria şi Irak'' şi a ameninţat cu represalii. Guvernul de la Teheran a negat luni orice implicare.

Blinken a avertizat că tentativele de exploatare a conflictului israeliano-palestinian pot spori instabilitatea. El a adăugat că SUA vor răspunde ''decisiv'' la orice eventuală încercare, dar a subliniat că obiectivul guvernului american este de a împiedica escaladarea violenţelor în regiune.

Atacul terorist fără precedent efectuat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas contra Israelului a cauzat moartea a circa 1.140 persoane, în mare parte civili.

Drept ripostă, Israelul a promis să ''nimicească'' mişcarea islamistă palestiniană - desemnată drept teroristă de SUA şi Uniunea Europeană - şi a lansat o amplă operaţiune în Fâşia Gaza, soldată cu peste 26.400 de morţi, conform unui bilanţ difuzat de Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.