DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Situaţia de criză provocată de COVID-19 a adus o scădere a cererii de combustibili fosili, ce se poate prelungi pe perioada următorului deceniu

combustibili fosili

Situaţia de criză provocată de COVID-19 a adus o scădere a cererii de combustibili fosili, ce se poate prelungi pe perioada următorului deceniu, făcând ca o revenire la maximul din 2019 să fie puţin probabilă, arată o analiză realizată de Boston Consulting Group, anunță news.ro.

În timp ce declinul economic, pe termen scurt, provocat de pandemia globală COVID-19 a devenit deja vizibil, criza poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra pieţelor de energie globale, se arată în analiză. În special, este aşteptată o scădere a cererii de combustibili fosili faţă de maximele înregistrate anul trecut, conform raportului BCG, intitulat ”Am Depăşit Vârful Cererii Pentru Combustibilii Fosili?”.

Citește și: Codrin Ștefănescu a explodat la adresa ministrului Muncii: Sinistra nu a scos o vorbă despre majorarea pensiilor, despre salarii și șomeri

”BCG analizează cererea de energie din viitor şi mixul de energie de-a lungul a trei scenarii economice, reprezentând recuperări în formă de V, U şi L. Este foarte probabil ca actuala criză să încetinească semnificativ creşterea cererii globale de combustibili fosili în următorul deceniu. Dacă recuperarea economică mai lentă ar fi însoţită de o accelerare moderată în tranziţia de la combustibili fosili la surse regenerabile, aşa cum sugerează măsurile de 'recuperare ecologică', introduse în prezent în multe ţări, cererea nu va mai depăşi niciodată nivelurile din 2019”, arată analiza.

Într-un astfel de scenariu, impactul ar fi diferit în funcţie de tipul de marfă şi de regiune. Cărbunele este combustibilul fosil la care este cel mai puţin probabil să se întrevadă o recuperare, se aşteaptă BCG. Între timp, probabil că cererea de gaz natural îşi va relua calea de creştere, iar traiectoria petrolului se va situa undeva între celelalte două.

“Este posibil să fi ajuns acum la un moment de cotitură critic pentru pieţele de energie. Impactul economic provocat de pandemia de coronavirus, creşterea economică din ce în ce mai puţin intensivă energetic şi investiţiile continue în energie sustenabilă, toate acestea împreună, afectează foarte mult cererea de combustibil fosil,” a declarat Bogdan Belciu, partener la BCG.

Citește și: O nouă poveste reală despre decesul unui pacient non-Covid: Nu a fost o criminală. Nu a luat vieți. În schimb, a platit cu a ei

El spune că acest lucru ar schimba fundamental realitatea pentru multe companii de energie, mult mai devreme decât se aşteptau.

În funcţie de scenariul de recuperare, marjele companiilor de energie şi piaţa de capital vor fi sub presiune. Acestea vor trebui să reducă costurile şi să sporească lupta în ciuda obstacolelor întâmpinate, având pe termen mai lung preţuri mai mici.

În acelaşi timp, vor trebui să accelereze eforturile pentru a-şi transforma portofoliile de afaceri, operaţiunile şi investiţiile.

În lupta împotriva schimbărilor climatice, atingerea sfârşitului cererii „maximului de combustibili fosili” nu este un motiv de satisfacţie.

”Cererea maximă de combustibili fosili poate fi în spatele nostru, dar nu neapărat din motivele corecte. Dacă nu ne transformăm fundamental economia, emisiile proiectate vor rămâne incompatibile cu efortul de reducere a încălzirii globale cu 1,5 °C sau 2 °C. Între timp, un mediu cu preţuri scăzute pentru combustibilii fosili nu va facilita această transformare”, spune Bogdan Belciu.

Citește și: Emil Boc, despre situația actuală a României: Criza de acum nu este una sistemică, ci una conjuncturală, care poate fi rezolvată

Boston Consulting Group a fost fondată în anul 1963 şi oferă soluţii prin consultanţa managementului de vârf, împreună cu tehnologie şi design, proiecte corporative şi digitale - şi scopuri de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.