Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația degenerează în Iran: Parlamentul a votat pedeapsa cu moartea pentru cei 15.000 de protestatari arestați

cloudfront.net
proteste-femei-iran

După numeroase apeluri la pedepse dure în ultimele zile, parlamentul iranian a votat marți cu o majoritate covârșitoare în favoarea pedepsei cu moartea pentru protestatari, anunță Newsweek.

Iranul se confruntă cu un nivel fără precedent de proteste și tulburări civile de la moartea lui Mahsa Amini la 16 septembrie. Femeia kurdă în vârstă de 22 de ani a fost arestată de "poliția morală" a țării pentru că ar fi purtat o formă "necorespunzătoare" de hijab în timpul unei vizite la Teheran și ar fi fost bătută crunt în timpul detenției. Se crede că bătăile ar fi dus la moartea ei, în urma unei răni fatale la cap, dar autoritățile iraniene au negat acuzația.

În urma morții lui Amini, au avut loc proteste pe scară largă la nivel național, așa cum Iranul nu a mai văzut de zeci de ani. Femeile care protestează au început să își ardă hijaburile și să își taie părul în public, sfidând astfel regulile impuse de guvernul islamic iranian, condus de ayatollahul Ali Khamenei.

Legiuitorii iranieni au cerut, în ultimele zile, pedepse stricte pentru protestatarii care au fost arestați. Luni, CNN a relatat că o scrisoare semnată de 227 de membri ai parlamentului iranian a îndemnat ca protestatarii să primească pedepse aspre, care "să servească drept o lecție bună în cel mai scurt timp posibil".

"Acum, publicul, chiar și protestatarii care nu susțin revoltele, cer instituțiilor judiciare și de securitate să se ocupe de cele câteva persoane care au provocat tulburări într-un mod ferm, descurajator și legal", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Masoud Setayeshi, potrivit Reuters.

Marți, parlamentul a făcut exact acest lucru, votând pentru a impune pedeapsa cu moartea tuturor protestatarilor aflați în detenție, ca o "lecție dură" pentru toți rebelii. Majoritatea în favoarea pedepsei a fost considerabilă, 227 din totalul de 290 de membri, egalând numărul de parlamentari care au semnat scrisoarea.

Nu este clar când vor avea loc execuțiile, dar sarcina va fi potențial semnificativă. Până joi, potrivit CNN, aproximativ 14.000 de persoane au fost arestate în legătură cu protestele recente. Marți, Karim Sadjadpour, membru al Carnegie Endowment, a declarat că numărul acestora se apropie de 15.000.

"În ultimele 8 săptămâni, regimul iranian a ucis peste 300 de protestatari, a încarcerat aproape 15.000 și a amenințat că va executa alte sute, dar femeile din Iran persistă", a scris Sadjadpour într-un tweet. "Astăzi, studentele universitare și-au îndepărtat hejab-ul forțat și scandează: "Sunt o femeie liberă"."

Mai multe figuri proeminente din Iran cer un răspuns din partea guvernelor străine.

"Scandalos! După ce au ucis 100 de protestatari pe străzi & o represiune violentă, 227 de parlamentari din Iran i-au numit pe protestatari "Mohareb" & au cerut sistemului judiciar să emită sentințe de "răsplată" [execuție]", a scris duminică pe Twitter jurnalistul Omid Memarian. "Lumea ar trebui să reacționeze. Periculos!"

Ca răspuns la votul din parlament, activistul și jurnalistul Masih Alinejad a scris pe Twitter: "227 de membri ai Parlamentului cu 290 de locuri din Iran au cerut sistemului judiciar să emită sentințe de pedeapsă cu moartea pentru persoanele arestate în timpul revoltei în curs. Ei vor să execute protestatarii nevinovați care au scandat "Woman Life Freedom". Lumea trebuie să oprească acest act de teroare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.