Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația degenerează în Yemen. Separatiștii din Sud se retrag din `Acordul de la Riad`. Riscul unor confruntări militare crâncene este iminent

yemen

Separatiştii din sudul Yemenului şi-au suspendat participarea la consultările cu privire la implementarea acordului de împărţire a puterii în sudul ţării, cunoscut sub numele de "Acordul de la Riad", a anunţat marţi Consiliului de Tranziţie din Sud (STC), transmite Reuters preluat de agerpres.

Vezi și: MISIUNE GREA Autorităţile se pregătesc de scenariul prin care nu ar trebui să treacă niciun copil

Arabia Saudită încearcă să pună în aplicare acordul, propus pentru prima dată în noiembrie, pentru a pune capăt conflictului dintre separatişti şi guvernul yemenit susţinut de saudiţi.

Guvernul şi separatiştii şi STC, care sunt sprijiniţi de de Emiratele Arabe Unite, sunt principalele forţe yemenite într-o coaliţie condusă de Arabia Saudită care luptă cu mişcarea Houthi susţinută de Iran, rebeli care au alungat guvernul din capitala Sanaa în urmă cu cinci ani.

Aliaţii yemeniţi se află în impas din august anul trecut, atunci când STC a preluat controlul asupra oraşului-port Aden, sediul temporar al guvernului.

Acordul de la Riad a întâmpinat multe piedici şi nu a fost niciodată pus în aplicare, dar Arabia Saudită a dat un nou impuls în iulie pentru a revigora procesul.

STC a prezentat şapte motive ale decizie privind retragerea, printre care prăbuşirea serviciilor publice în sud şi escaladarea militară de către forţele guvernamentale în provincia Abyan.

Războiul din Yemen a adus milioane de oameni foarte aproape pragul înfometării, criză care a generat cea mai extinsă reacţie umanitară la nivel mondial.

Disputele din cadrul taberei anti-Houthi întârzie eforturile ONU de a negocia o încetare a focului în conflictul mai larg care afectează Yemenul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.