Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația degenerează la Islamabad: Fostul prim-ministru, acuzat de terorism pe fondul protestelor de amploare

Kashmir Observer
Imran Khan

Poliția din Islamabad a depus acuzații de terorism și de alte încălcări ale legislației naționale împotriva fostului prim-ministru al țării și președinte al Partidului Mișcarea pentru Justiție, aflat în opoziție, Imran Khan, a celor 17 colaboratori ai săi și a câtorva zeci de susținători, transmite duminică agenția Associated Press.

Acuzațiile au fost formulate după ciocnirile dintre ofițerii de aplicare a legii și susținătorii partidului lui Khan care escortau coloana de mașini a fostului premier în Islamabad cu o zi înainte. Fostul prim-ministru pakistanez se îndrepta spre un tribunal districtual din capitală pentru a participa la o audiere privind vânzarea unor cadouri scumpe pe care le-a primit în timpul mandatului său de la lideri străini. Peste 50 de ofițeri de poliție au fost răniți și 59 de susținători ai lui Khan au fost arestați.

Lista acuzațiilor includea terorism, obstrucționarea ofițerilor de poliție în îndeplinirea sarcinilor lor, agresarea forțelor de ordine, rănirea ofițerilor de poliție și punerea în pericol a vieții acestora. În afară de Khan, mai mulți foști miniștri și un fost președinte al Adunării Naționale pakistaneze (camera inferioară a parlamentului) sunt acuzați de aceste infracțiuni.

Khan, demis prim moțiune de cenzură în 2022

Khan a fost înlăturat din funcția de șef al guvernului pakistanez la 10 aprilie 2022, în urma unui vot de neîncredere împotriva sa. Cu puțin timp înainte, Khan afirmase că guvernul său a fost amenințat de SUA și de opoziția locală. De asemenea, fostul prim-ministru afirmase în repetate rânduri că procesul împotriva sa a fost inspirat și finanțat din străinătate. La 3 noiembrie anul trecut, el a fost împușcat în picior în timp ce conducea un marș în orașul Wazirabad, provincia Punjab, cerând alegeri anticipate.

Fostul prim-ministru este acuzat că a vândut cadouri scumpe pe care le-a primit de la lideri străini în timp ce se afla la putere. În octombrie 2022, Comisia Electorală din Pakistan l-a suspendat pe Khan și i-a interzis să ocupe funcții guvernamentale timp de cinci ani, din cauza raportării incorecte a veniturilor în calitate de prim-ministru. Decizia a fost luată pe fondul suspiciunilor că Khan ar fi deturnat cel puțin 36 de milioane de rupii pakistaneze (137.700 de dolari) din vânzarea de cadouri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.