Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația degenerează pe plan internațional: China amenință că rupe dialogul cu țările G7 din cauza Taiwanului

China Taiwan

China a condamnat vehement, joi, acţiunile provocatoare ale Statelor Unite şi a denunţat poziţia Grupului G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA), în contextul începerii, în cursul dimineţii, a celor mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, transmite Mediafax.

Exerciţiile aeriene şi maritime ale armatei chineze au început joi dimineaţă în mai multe zone situate în jurul Taiwanului. Armata chineză a anunţat că exerciţiile se vor derula în perioada 4-8 august, cu o zi în plus faţă de durata comunicată iniţial.

Ministerul chinez de Externe a declarat că „dacă țările G7 nu-și schimbă poziția eronată privind Taiwanul, China și-ar putea reconsidera atitudinea față de dialogul cu acestea”. Șeful Ministerului chinez de Externe a anulat deja o întâlnire cu omologul său japonez.

Manevrele militare aeriene şi maritime cu muniţie reală se derulează inclusiv în apele teritoriale ale Taiwanului. Acestea sunt cele mai ample manevre militare organizate de China în jurul Taiwanului.

"Statele Unite au cauzat problemele, au generat criza şi continuă să amplifice tensiunile. Vizita lui Pelosi la Taipei nu a fost pentru apărarea democraţiei şi a libertăţii, ci pentru a lansa o provocare şi a încălca suveranitatea şi integritatea Chinei", a declarat joi Wang Yi, ministrul chinez de Externe, conform agenţiei ANSA, condamnând vehement comunicatul Grupului G7, care a cerut Chinei să nu utilizeze vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ca "pretext" pentru acţiuni "agresive".

Ministerul Apărării de la Taipei a lansat un apel la calm, deşi a constatat că armata chineză a lansat rachete în zone situate la nord-est şi la nord-vest de Taiwan. "Noi nu vrem escaladarea crizei, dar nu ne vom opri dacă ne vor fi periclitate siguranţa şi suveranitatea", a precizat Ministerul taiwanez al Apărării.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a condamnat vehement exerciţiile militare chineze şi a îndemnat toate părţile să dea dovadă de reţinere. "Nu există nicio justificare pentru a utiliza o vizită ca pretext pentru activităţi militare agresive în Strâmtoarea Taiwan. (...) Încurajăm toate părţile să menţină calmul, să dea dovadă de moderaţie şi să acţioneze în mod transparent", a declarat Josep Borrell Fontelles.

Miniştrii de Externe din cadrul Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au condamnat amplificarea tensiunilor şi au avertizat că o astfel de situaţie poate genera "un conflict deschis". Din ASEAN fac parte Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.