Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația din Educație e tragică și în Franța - Jumătate dintre tineri sunt analfabeți funcțional, unul din zece tineri citește cu dificultate

ebsilon.org
educatie invatamant scoala

Un studiu al Ministerului francez al Educației a dezvăluit marți că unul din zece tineri francezi are "dificultăți de lectură" și aproape jumătate dintre ei sunt analfabeți funcțional. Dintre acești tineri de naționalitate franceză, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, 11,2% "se află în dificultate în domeniul lecturii", potrivit AFP.

Unul din zece tineri francezi are "dificultăți la citire" și aproape jumătate dintre ei sunt analfabeți funcțional, a dezvăluit marți un studiu al Ministerului Educației, care se bazează pe testele efectuate în rândul a 750.000 de participanți la Ziua Apărării și Cetățeniei din 2022. Dintre acești tineri de naționalitate franceză, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, 11,2% "sunt în dificultate în domeniul cititului", indică o notă a Depp, Agenția de statistică a Ministerului Educației.

10% dintre tineri au "competențe limitate"

Nivelul de înțelegere a lecturii (procesare complexă) este cel care îi distinge în primul rând pe tinerii cu dificultăți de cei care nu au dificultăți. Aproape jumătate dintre ei pot fi considerați "în situație de analfabetism funcțional". Aceștia se caracterizează în special "printr-o înțelegere a lecturii foarte slabă, chiar inexistentă". Cei care întâmpină cele mai mari dificultăți și care reprezintă 4,9% din total, se caracterizează printr-un "deficit semnificativ de vocabular".

Apoi, există 10% dintre tinerii "cu competențe limitate", care "reușesc să compenseze dificultățile lor prin atingerea unui anumit nivel de înțelegere". Lectura "rămâne, pentru ei, o activitate laborioasă, dar pe care știu să o pună în aplicare pentru a beneficia de ea". Aproximativ 78,9% dintre tinerii care au participat la JDC în 2022, o zi obligatorie, sunt considerați "cititori eficienți".

Tinerii cu dificultăți de lectură "sunt mai puțin numeroși pe măsură ce crește nivelul de educație"

Fără surpriză, Depp constată că tinerii cu dificultăți de lectură "sunt din ce în ce mai puțini pe măsură ce crește nivelul de educație". Sondajul, realizat în fiecare an începând din 2009, evidențiază o diferență între băieți și fete: 12,9% dintre băieți sunt în dificultate, față de 9,1% dintre fete. Diferența este puternică în rândul populației cu cele mai scăzute niveluri de educație, iar performanțele converg de la nivelul bacalaureatului.

Frecvența dificultăților de citire este mai pronunțată în departamentele din Nord (15,7% dintre tinerii cu dificultăți de citire în Aisne, 13,2% în Somme), Nièvre, Yonne și peste mări . Dar și în Ile-de-France, unde ponderea acestor tineri cu dificultăți de lectură variază de la 6% în Paris la 15,5% în Seine-Saint-Denis. Pe de altă parte, este mai mică decât media națională în Bretania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.