Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

romania.europalibera.org
onu

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a lansat un puternic apel către autorităţile iraniene de a opri folosirea "nenecesară şi disproporţionată" a forţei împotriva protestatarilor din Iran, într-un discurs în Consiliul drepturilor omului, care dezbate o moţiune vizând lansarea unei anchete asupra situaţiei din Republica Islamică, relatează Reuters şi AFP.

"Ne aflăm în mijlocul unei crize totale a drepturilor omului", a spus Volker Turk.

"Folosirea nenecesară şi disproporţionată a forţei trebuie să înceteze", a adăugat acesta, notând că până acum în protestele din Iran au fost ucişi peste 300 de oameni, dintre care peste 40 de copii, iar circa 14.000 au fost arestaţi.

Consiliul ONU pentru drepturile omului dezbate joi o moţiune introdusă de un grup de circa 50 de state, în frunte cu Germania şi Islanda, vizând lansarea unei misiuni de anchetă cu privire la presupusele abuzuri produse în Iran după debutul manifestaţiilor declanşate de la moartea, la 16 septembrie, în custodia poliţiei de moravuri a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict care obligă femeile să poarte vălul islamic în public.

Iranul a făcut lobby împotriva proiectului de rezoluţie şi mai devreme în noiembrie a trimis la Geneva o delegaţie pentru a cere ţărilor să voteze împotriva ei, trimiţând totodată misiunilor diplomatice o serie de documente în acest sens, notează Reuters.

Joi, reprezentanta Iranului în Consiliu a calificat dezbaterea drept "ruşinoasă" şi "şocantă", acuzând statele occidentale care cer o anchetă de lipsa "credibilităţii morale" pentru a da lecţii ţării sale.

"Drepturile poporului iranian au fost violate de aşa-zişii campioni ai drepturilor omului prin impunerea de sancţiuni unilaterale de către regimul american şi prin punerea în aplicare a acestor sancţiuni crude de către ţările europene, în special Germania, Marea Britanie şi Franţa", a declarat Khadijeh Karimi.

Pe de altă parte, reuniunea de joi a Consiliului drepturilor omului este văzută şi ca un test al influenţei Occidentului în acest for, după o recentă tentativă eşuată de a pune sub observaţie prestaţia Chinei în ce priveşte drepturile omului, mai menţionează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.