Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia din Islanda se stabilizează: Ţara are un nou guvern

flag islanda

Islanda are de joi un nou guvern, la finalul unor negocieri prelungite între trei formaţiuni şi la o lună după alegerile anticipate declanşate de scandaluri politice, relatează AFP. Katrin Jakobsdottir, în vârstă de 41 de ani, lidera mişcării Stânga-Verzii, a devenit a doua femeie în postul de premier în această ţară, după ce partidul său, Partidul Independenţei (conservatori) şi Partidul Progresului (centrişti) au reuşit să semneze un acord.

Noua şefă a guvernului a subliniat că este un moment "foarte interesant în istoria politică islandeză pentru că cele trei partide sunt foarte diferite". Este extrem de rar ca stânga să guverneze împreună cu dreapta, notează AFP. Preşedintele islandez Gudni Johannesson a mandatat-o pe lidera Mişcării Stânga-Verzii, Katrin Jakobsdottir, cu formarea noului guvern, deşi formaţiunea acesteia s-a plasat pe locul al doilea în alegerile desfăşurate pe 28 octombrie, ceea ce a însemnat o lovitură pentru Partidul Independenţei - al predecesorului lui Jakobsdottir în fruntea executivului, Bjarni Benediktsson. Formaţiunea acestuia a dominat scena politică din Islanda timp de decenii, dar nu a reuşit să obţină majoritatea în parlament, conform Agerpres.

Benediktsson a convocat în septembrie alegeri anticipate după mai puţin de un an de mandat, în urma unui scandal în care a fost implicat tatăl său şi care a determinat ieşirea de la guvernare a unuia din partidele din coaliţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.