Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația din regiune este gravă și tot mai complicată, afirmă președintele Serbiei. Ce spune despre aderarea la UE și sancțiunile împotriva Rusiei

financialtribune.com
Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că situația din regiune este gravă și tot mai complicată, iar alegerile care se vor organiza în regiune în următoarea perioadă vor intensifica atacurile la adresa Serbiei.

Vučić a declarat la televiziunea Happy de la Belgrad că atacurile asupra sârbilor și copiilor din Kosovo, dar și din Bosnia și Herțegovina și alte zone din regiune demonstrează că "trebuie să găsim o cale de ieșire din această situație și să fim deștepți".

"În seara din Ajunul Crăciunului au atacat copii din Kosovo și pe mine m-a intrigat faptul că nimeni din EULEX, SUA, Germania, de la Biroul ONU la Pristina nu a reacționat și nimeni nu ghicește cine este atacatorul. Pe nimeni nu interesează ce are de spus Serbia" – a subliniat Vučić, potrivit Rador, adăugând că după ce se va întoarce de la Forumul economic de la Davos se va întâlni cu emisarii speciali pentru dialogul Belgrad-Pristina.

Vučić a declarat că nu se teme de amânarea deschiderii capitolelor de negociere a aderării Serbiei la Uniunea Europeană, de afirmația că Serbia, la fel ca Turcia, va fi veșnicul candidat la UE, ci este îngrijorat de posibilitatea ca cineva să spună că nu se va mai investi în Serbia.

"Nu mă tem că vom fi ca Turcia. Nimeni nu va adera la UE înaintea Serbiei. Ceea ce mă îngrijorează sunt investițiile. Sunt îngrijorat, am văzut cum au părăsit Rusia și acolo aveau mult mai multe interese decât în Serbia" – a declarat Vučić, adăugând că anul trecut Serbia a atras investiții străine directe în valoare de 4,1 miliarde euro.

Vučić a subliniat că pentru Serbia, indiferent dacă îi place sau nu, este important să aibă bune relații cu SUA.

"Acum americanii nu sunt de partea Serbiei, ci încearcă să se comporte rațional și serios, să nu mai piardă energie în altă parte, pentru că și-au îndreptat toată forța spre Rusia. Este un comportament logic, rațional, inteligent și responsabil. Să folosim tactic, strategic această situație nu este ușor, dar, în orice caz, pentru noi sunt importante bunele relații cu SUA, indiferent dacă ne place sau nu" – a declarat Vučić.

Întrebat cum comentează declarația premierului Kosovo, Albin Kurti, care a spus că emisarul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a căzut sub influența Serbiei, că se teme de sârbi, Vučić a răspuns că nu comentează astfel de aberații.

Referindu-se la sancțiunile împotriva Rusiei, Vučić a apreciat că este o "problemă grea despre noi, sârbii", pentru că mulți au spus că în calitate de președinte va introduce sancțiuni Rusiei, iar când nu le-a introdus a fost întrebat de ce nu impune sancțiuni Rusiei. Vučić a spus că atunci când conduci un stat "nu știi ce sabie ai deasupra capului", că nu poți să promiți nimic.

"Ce să facem? Să renunțăm la Ceaikovski, Dostoievski, Tolstoi?" – a răspuns Vučić la constatarea că "oamenii Grupului Wagner sunt prezenți la Belgrad".

Vučić a subliniat că Belgradul este cel mai sigur oraș din Europa.

"Vin și ucraineni și ruși. Este interesant că mulți dintre ruși sunt împotriva lui Putin, iar ucrainenii sunt de partea lui Putin" – a declarat Vučić, adăugând că Serbia va investi mult în industria de apărare.

"Exportăm armament în SUA și UE, rușilor nu le putem livra, chiar dacă vrem. Toți solicită muniție" – a declarat Vučić, subliniind că nu poți face nimic dacă ești slab din punct de vedere militar.

"Avem probleme pentru că NATO nu respectă rezoluția 1244 și nu permite revenirea forțelor sârbești în Kosovo" – a declarat Vučić, adăugând că state vecine Serbiei investesc mult în armată și a dat exemplul Ungariei și României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.