Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația din Yemen se transformă în HAOS: Separatiştii din sud rup un acord cu Guvernul şi proclamă autonomia

Operation World
Yemen

Separatiştii din sudul Yemenului au proclamat duminică autonomia, după prăbuşirea unui acord de pace cu Guvernul, complicând un conflict care devastează de ani de zile această ţară slăbită, teatrul unei grave crize umanitare, relatează AFP.

Principalul conflict armat în Yemen are loc între rebelii huthi - susţinuţi de Iran şi care deţin controlul asupra nordului ţării, inclusiv a capitalei Sanaa - şi forţele guvernamentale, susţinute militar de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, scrie news.ro.

Citește și: Comentariu de Valeriu Șuhan: Spartacus și „banii țiganilor“

Însă tabăra loialistă este de asemenea teatrul unor disensiuni profunde, între Guvernul în exil la Aden (sud) şi o mişcare separatistă, Consiliul de Tranziţie din Sud (STC).

Un acord în vederea unei autonomii în vederea opririi acestui diferent a fost încheiat, însă STC a acuzat duminică Guvernul de faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile şi a ”conspirat” împotriva cauzei sudului.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu recomand relaxare deocamdată. Avem încă decese, avem încă persoane în Terapie Intensivă’

El a declarat, ca atare, ”autonomia” regiunii - începând de la ora locală 0.00 (şi ora României), în noaptea de sâmbătă spre duminică.

”Un Comitet al Autonomiei îşi va începe activitatea pe baza unei liste de sarcini stabilite de către preşedinţia Consiliului”, a precizat STC într-un comunicat.

Citește și: Tânărul bătut de șeful Poliției Bolintin Vale rupe tăcerea: ‘M-au omorât, cu bâte, cu pulane. M-a leșinat’

”CATASTROFAL”

Această proclamare a fost condamnată imediat de Guvern, iar separatiştii, mobilizaţi de mult timp în favoarea independenţei în sud, se vor face vinovaţi de rezultatul ”catastrofal şi periculos” al acestui demers, a denunţat acesta.

Ruptura între aceşti foşti aliaţi are loc în contextul în care coaliţia condusă de Riad a prelungit un armistiţiu unilateral vizând huthi, cu scopul, afirmă ea, de a opri epidemia noului coronavirus.

Citește și: Avocata Dănilă Lorena: Despre atribuțiile Poliției Române în contextul stării de urgență

Această ofertă a fost însă respinsă de huthi, iar lupte armate continuă în această ţară devastată de război, afectată, potrivit ONU, de cea mai gravă criză umanitară din lume.

Acordul între Guvernul yememit şi STC a fost semnat la 5 noiembrie, la Riad, după ce separatiştii au preluat controlul asupra Adenului. El prevedea, potrivit unor surse politice yemenite şi saudite, integrarea membrilor STC în Guvern în schimbul revenirii acestuia la Aden.

Citește și: Un jurnalist rupe tăcerea: ‘Cum promovează liberalii în funcții ”penalii” de altădată’

Acest pact a fost însă rapid considerat caduc, din cauza neaplicării la termen a unor măsuri-cheie - şi anume a formării unui asemenea Guvern.

La puţin timp după denunţarea acestui acord, duminică, locutori din Aden au semnalat o desfăşurare masivă a forţelor STC în oraş.

Citește și: Dancă: ‘Important este ca oamenii să înțeleagă’. Ce se întâmplă după 15 mai? Starea de urgență ar putea fi prelungită

O sursă separatistă a declarat pentru AFP că posturi de control au fost înfiinţate ”în toate instalaţiile guvernamentale, inclusiv în Banca centrală şi în port”, iar vehicule militare străbat oraşul cu steaguri ale mişcării.

Un semn al complexității peisajului politic sudist este faptul că unele oraşe au declarat că nu recunosc apelul la autonomie.

Citește și: Toți părinții trebuie să știe asta! De ce fac copiii forme ușoare de COVID 19? Vezi ce spun medicii

Ministrul yemenit de Externe, Mohammed al-Hadhrami, a declarat că decizia STC este ”o prelungire a rebeliunii”.

CALAMITAŢI

Zeci de mii de civili au fost ucişi în ultimii cinci ani în războiul dintre forţele guvernamentale şi huthi.

Citește și: Primar PNL: ‘Am plătit acest avion ca să pulverizeze din aer o soluție specială care salvează omenirea!’

Yemenul a semnalat luna aceasta primul caz de coronavirus, în Hadramaout, o provincie din sudul aflat sub controlul Guvernului, alimentând temeri cu privire la o răspândire a noului coronavirus.

Iar cum o calamitate vine după alta, cel puţin 21 de persoane au fost ucise săptămâna aceasta în inundaţii la Aden, unde străzile au fost inundate de ploi.

Citește și: Comentariu de Valeriu Șuhan: Spartacus și „banii țiganilor“

Conflictul în vederea controlării sudului relevă disensiuni interne în coaliţia care intervine în susţinerea Guvernului. Arabia Saudită susţine Guvernul lui Abd Rabbo Mansour Hadi, în timp ce Emiratele Arabe Unite (EAU) au format o perioadă de timp şi au finanţat STC.

EAU şi STC au o politică de toleranţă zero faţă de Fraţii Musulmani şi Partidul yemenit Al-Islah, influenţat de această confrerie, care are reprezentanţi în Guvern.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu recomand relaxare deocamdată. Avem încă decese, avem încă persoane în Terapie Intensivă’

În august 2019, confruntări armate sângeroase au izbucnit la Aden. Forţele STC au încercuit palatul prezidenţial şi au cucerit trei cazărmi. Guvernul a acuzat EAU că se fac ”vinovate” de o ”lovitură de stat”.

Aceste confruntări armate s-au soldat, în patru zile, cu aproximativ 40 de morţi, potrivit ONU.

Citește și: Tânărul bătut de șeful Poliției Bolintin Vale rupe tăcerea: ‘M-au omorât, cu bâte, cu pulane. M-a leșinat’

Riadul şi Abu Dhabi au depus apoi eforturi îndelungate să aplaneze acest front intern, până la Acordul de la Riad, salutat atunci ca împiedicând destrămarea totală a Yemenului.

Însă fisuri au apărut rapid, în urma unor plângeri cu privire la penurii alimentare în sud, o depreciere puternică a monedei şi o lipsă a fondurilor în vederea plătirii funcţionarilor.

Citește și: Avocata Dănilă Lorena: Despre atribuțiile Poliției Române în contextul stării de urgență

În declaraţia sa de duminică, STC a deplâns o cotinuare a deteriorării serviciilor publice, acuzând Guvernul de faptul că-şi foloseşte puterea ca pe ”o armă pentru a-i îngenunchia pe sudişti”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.