Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația escaladează - Israleul îşi retrage diplomaţii din Turcia, după discursul preşedintelui Erdogan

aa.com.tr
Erdogan Israel

Israelul a anunţat sâmbătă rechemarea în ţară a diplomaţilor săi din Turcia, pentru a "reevalua relaţiile" cu această ţară în urma unui discurs incendiar susţinut mai devreme de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a vorbit despre "crime de război" comise de Israel în Fâşia Gaza, relatează agenţiile France Presse şi EFE, potrivit Agerpres.

"Având în vedere declaraţiile grave provenite din Turcia, am dispus rechemarea reprezentaţilor diplomatici pentru a reevalua relaţiile între Israel şi Turcia", a anunţat ministrul israelian de externe Eli Cohen.

"Israel, vă declarăm în faţa lumii întregi criminal de război!", a clamat preşedintele turc sâmbătă în faţa a sute de mii de manifestanţi pro-palestinieni adunaţi la Istanbul.

"Desigur că fiecare ţară are dreptul să se apere, dar unde este dreptatea ? Ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza nu este autoapărare, ci un masacru", a continuat Erdogan, după o noapte de bombardamente israeliene violente în Fâşia Gaza, în timp ce Israelul caută să anihileze gruparea islamistă Hamas care a ucis peste 1.400 de persoane în atacul surpriză asupra Israelului pe 7 octombrie.

Preşedintele turc a acuzat de asemenea Occidentul că este "principalul vinovat pentru masacrele din Gaza", unde peste 7.000 de oameni, majoritatea civili şi circa 3.000 dintre ei copii, au murit în urma bombardamentelor israeliene lansate imediat după atacul efectuat de Hamas.

"Oricine ştie că Israelul nu poate face niciun pas fără ei", a remarcat Erdogan, referindu-se la liderii occidentali, cărora le-a reproşat că nici măcar nu au cerut o încetare a focului. "Aţi plâns copiii ucişi în Ucraina, de ce această tăcere faţă de copiii ucişi în Gaza?" i-a întrebat el mai departe.

Schimbând apoi puţin tonul, Erdogan le-a cerut israelienilor "să nu minimalizeze sentimentele de milă ale turcilor". "Ascultaţi apelurile noastre la dialog, faceţi un pas în direcţia cea bună pentru voi şi pentru copiii voştri. Noi credem că nu vor exista perdanţi într-o pace justă", a concluzionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.