Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația se complică pe fondul tensiunilor Rusia - Ucraina. Companiile aeriene încep să oprească zborurile către Kiev

www.airfranceklm.com
Air france klm

Compania olandeză KLM a oprit toate zborurile către Kiev și a declarat că nu va opera în spațiul ucrainean, fiind primul mare transportator aerian care anunță întreruperea serviciilor, în contextul în care tensiunile dintre Rusia și Occident cresc din cauza Ucrainei, relatează Wall Street Journal, scrie Mediafax.

Compania aeriană a citat sâmbătă un avertisment de călătorie din partea guvernului cu privire la riscurile de a zbura în regiune.

KLM și alte companii, inclusiv Lufthansa, au început să își reprogrameze zborurile luna trecută pentru a evita ca echipajele să fie nevoite să rămână în capitala Ucrainei peste noapte din cauza preocupărilor legate de siguranță, din cauza acumulării de trupe rusești de-a lungul graniței ucrainene.

Lufthansa a declarat sâmbătă că monitorizează situația din Ucraina și analizează posibilitatea de a-și suspenda traficul aerian. O decizie nu a fost luată, a declarat un purtător de cuvânt.

Statele Unite au ordonat ca majoritatea personalului ambasadei să părăsească Ucraina după ce au avertizat că o invazie militară rusă ar putea fi iminentă. Moscova a început, de asemenea, să își retragă prezența diplomatică. Washingtonul a avertizat vineri că Rusia ar putea lansa o operațiune militară masivă împotriva Ucrainei în următoarele zile. Rusia a negat că intenționează să își invadeze vecinul.

Pentru Olanda, unde își are sediul KLM, regiunea este deosebit de sensibilă. Zborul 17 al Malaysia Airlines, care se îndrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra estului Ucrainei în iulie 2014, iar 298 de membri ai echipajului și pasageri, mulți dintre ei cetățeni olandezi, au murit. Incidentul a fost investigat de Consiliul olandez pentru siguranță, care a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă sol-aer de fabricație rusească. Procurorii ucraineni și olandezi au acuzat militanții susținuți de Rusia care operează în zonă că au lansat racheta.

"KLM nu a mai zburat deasupra regiunilor estice ale Ucrainei și Crimeei din 2014. Acum nu mai există zboruri KLM prin spațiul aerian ucrainean până la noi ordine", a precizat compania aeriană.

O analiză de securitate extinsă efectuată de un grup care include companiile aeriene olandeze, serviciile de informații, Ministerul Apărării și alte departamente naționale a constatat că regiunea nu mai este sigură pentru a opera, a precizat compania aeriană.

Măsura de anulare a zborurilor vine în contextul în care guvernele, inclusiv cel al SUA, al Marii Britanii și al Olandei, au cerut cetățenilor să evacueze Ucraina cât mai repede posibil.

Companiile aeriene au început să evite spațiul aerian belarus anul trecut, după ce o aeronavă a Ryanair Holdings PLC care transporta un disident belarus a fost redirecționată către Minsk în urma a ceea ce o anchetă a Națiunilor Unite a declarat că a fost o falsă amenințare cu bombă. Incidentul, pe care unele capitale l-au numit deturnare sponsorizată de stat, a declanșat sancțiuni împotriva aliatului Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.