Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația se complică tot mai mult pentru Rusia

ABC News
Rusia economie

Înainte de războiul din Ucraina aveam niște presupuneri foarte clare. Rusia era descrisă drept „un gigant militar, dar un pitic economic”. În schimb, Europa a fost numită „gigant economic, pitic militar”. Războiul a început pe baza acestor presupuneri de bază. Rusia, bazându-se pe puterea sa militară, s-a gândit că ar putea termina Ucraina în scurt timp. Occidentalii, în schimb, s-au gândit că ar putea aduce Rusia în genunchi cu sancțiuni economice, susține publicația turcă Sabah citată de Rador.

Însă războiul a reușit să răstoarne toate aceste presupuneri. Rusia s-a arătat incompetentă din punct de vedere militar însă a demonstrat și că nu este atât de fragilă pe cât s-ar putea crede din punct de vedere economic. Este adevărat că economia Rusiei se bazează în mare măsură pe exporturile de gaze și materii prime și, prin urmare, este fragilă. Dar din moment ce această fragilitate se bazează pe interdependența cu Europa, nici Europa nu se simte confortabil.

Deși Rusia are dificultăți din punct de vedere economic, se poate susține singură. Sancțiunile asupra gazelor rusești creează, de asemenea, o vulnerabilitate a economiei europene. Rusia speră să profite de această vulnerabilitate pentru a crea rupturi pe frontul european. Țările de Jos, de exemplu, au decis deja să ridice sancțiunile. Se pare că noi țări europene ar putea proceda similar în perioada următoare.

Însă, pe de altă parte, o serie de așteptări majore ale Rusiei cu privire la SUA nu s-au realizat. „Valul roșu” nu a venit în SUA, așa cum se preconiza. Cu alte cuvinte, republicanii, care au anunțat că vor suspenda sprijinul american pentru Ucraina în Congres, nu au putut obține un rezultat care să blocheze administrația Biden. Asta înseamnă că politica lui Biden în Ucraina va continua cel puțin doi ani. Sprijinul militar și economic vor continua și va proteja unitatea în Europa.

Una dintre ultimele speranțe ale Rusiei în acest război de uzură s-a năruit. Poate de aceea s-a retras din partea de vest a Hersonului. Oricum, rezista cu greutate în această regiune. Își dorea mult să își mențină prezența în vestul Niprului dar probabil că a văzut că nu e prea util. Rusia și-a pierdut speranța de a câștiga în Ucraina.

În plus, Rusia va mai aștepta câțiva ani ca Europa să renunțe înaintea ei dar nici acesta nu este un scenariu prea plauzibil. Deci situația se complică pentru Rusia.

Dacă nu începe pe undeva o altă criză, precum cea din Taiwan, Rusia își va da duhul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.