Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație delicată în Germania: un steag imens al Ucrainei a fost dat jos de poliție/ Kievul denunță un atac

Reuters
steag ucraina

Kievul a denunţat o "eroare" a Germaniei, după ce poliţia germană le-a ordonat manifestanţilor adunaţi duminică în faţa Memorialului sovietic de la Berlin să strângă un imens drapel ucrainean desfăşurat în semn de protest împotriva invaziei ruse, a informat AFP.

"Berlinul a comis e eroare prin interzicerea simbolurilor ucrainene. Este total fals să le tratezi la fel ca pe simbolurile ruse", a deplâns pe Twitter ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba. "Acesta este un atac împotriva tuturor celor care apară în prezent Europa şi Germania împotriva agresiunii ruse", şi-a exprimat Kuleba regretul.

Mai devreme în timpul zilei de duminică, poliţia germană le-a ordonat manifestanţilor adunaţi în faţa Memorialului sovietic de la Berlin să strângă un imens drapel ucrainean, lung de circa 25 de metri, cu o zi înainte de festivităţile de 9 Mai din Rusia, care celebrează victoria asupra Germaniei naziste din 1945.

Vineri, pentru a evita ciocniri, în special cu activişti proruşi, poliţia berlineză a interzis desfăşurarea de drapele sau simboluri militare în circa 15 locuri ale capitalei germane, în timpul festivităţilor care marchează sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, care vor continua luni. Această decizie a suscitat un val de proteste, în special în cadrul comunităţii ucrainene.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a declarat că această decizie este una "scandaloasă" şi constituie "o palmă dată Ucrainei". Cunoscut pentru declaraţiile sale directe la adresa liderilor germani, diplomatul a depus în dimineaţa zilei de duminică o coroană de flori în culorile galben şi albastru în faţa Memorialului sovietic, în plin centrul Berlinului.

În pofida desfăşurării unor efective importante ale poliţiei, manifestanţi care strigau "Melnik, afară!" s-au adunat lângă Memorial, în timp ce alţii, pro-ucraineni, scandau "Slava Ukraini!" (Glorie Ucrainei).

Acest monument, situat lângă parcul Tiergarten, nu departe de Poarta Brandenburg, celebrează memoria celor circa 80.000 de soldaţi sovietici ucişi în bătălia de la Berlin, înainte de capitularea Germaniei naziste, pe 8 mai 1945. Monumentul este flancat de două tancuri, în timp ce o statuie de bronz a unui soldat triumfător al Armatei roşii se înalţă pe un soclu de marmură.

Circa 1.600 de poliţişti au fost desfăşuraţi duminică în capitala germană pentru a preveni eventuale incidente, în timp ce numărul lor va fi de 1.800 luni, când la Moscova va avea loc parada militară de 9 mai, care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.