Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație explozivă în Kosovo. Sârbii din Nordul provinciei au blocat drumurile iar autoritățile au desfășurat trupe anti-revoltă (VIDEO)

Blick
blocaj drum kosovo

Sârbii din nordul Kosovo au blocat luni drumurile în apropierea punctelor de trecere a frontierei cu Serbia, după ce autorităţile au interzis accesul maşinilor cu numere de înmatriculare sârbe în Kosovo, transmite Reuters preluat de news.ro

Poliţia din Kosovo îi obligă pe toţi şoferii din Serbia să-şi scoată sau să ascundă plăcuţele maşinii şi să folosească plăcuţe de înmatriculare temporare, care sunt valabile 60 de zile şi costă 5 euro.

Serbia, care a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999 după bombardamentele NATO, nu recunoaşte Kosovo şi nu a permis accesul maşinilor cu numere de înmatriculare din Kosovo în ţară.

Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nordul Kosovo, care se învecinează cu Serbia, refuză să recunoască autorităţile de la Pristina şi, deoarece restricţiile au intrat în vigoare luni, zeci de maşini şi camioane au blocat drumurile în semn de protest.

Poliţia din Kosovo s-a desfăşurat în echipamente anti-revoltă pe măsură ce blocajele s-au amplificat.

Primul ministru kosovar, Albin Kurti, a declarat că măsura nu a fost luată pentru a afecta şoferii, ci este o măsură reciprocă împotriva Belgradului.

"Astăzi nu se întâmplă nimic ilegal sau discriminatoriu. La fel ca ieri, azi şi mâine, cetăţenii sârbi se vor deplasa liber şi în siguranţă", a spus Kurti în Parlament”.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că situaţia este foarte "gravă şi dificilă".

"Când avem de-a face cu oameni care nu sunt responsabili ... este dificil să găsim o soluţie", a spus Vucic jurnaliştilor.

Serbia şi Kosovo, o ţară de 1,8 milioane de persoane cu o populaţie majoritar albaneză, au început în 2013 discuţii mediate de UE pentru a rezolva problemele restante, dar s-au făcut puţine progrese.

Independenţa Kosovo este recunoscută de aproximativ 110 ţări, precum Statele Unite, Marea Britanie şi majoritatea ţărilor occidentale, dar nu de către Rusia, aliatul tradiţional al Serbiei, şi cinci state membre ale UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.