Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţie fără precedent în justiţie: Inspecţia Judiciară, în blocaj total

inspectia inchisa

Începând cu 1 septembrie, mandatul inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, şi cel al inspectorului-şef adjunct, Gheorghe Stat, au ajuns la final. Au fost numeroase controverse care au avut în prim-plan conducerea instituţiei, de la acuzaţîi de represiune asupra conducerii DNA, pe de o parte, până la aprecieri cu privire la activitatea susţinută de luptă împotriva abuzurilor, pe de altă parte.

Lăsând la o parte aspectele care ţîn de folclorul din justiţie, este evident că Inspecţia Judiciară, în acest moment, nu mai are conducere. Situaţia este inedită nu numai pentru sistemul judiciar, ci şi pentru istoria recentă a instituţiilor publice din România.

CITEȘTE ȘI: Semnele care îţi arată că ai putea suferi de cancer la ficat. Cum să eviţi factorii de risc

Printre atribuţiile inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, conform articolului 69 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, se numără:

- exercită funcția de conducere și organizare a activitățîi Inspecţiei Judiciare;

- reprezintă Inspecţia Judiciară în relațiile cu Consiliul Superior al Magistraturii sau cu alte instituțîi interne sau internaţionale;

- exercită atribuţiile legale ce îi revin în calitate de ordonator de credite.

Ce se va întâmpla până la normalizarea situaţiei şi numirea unei conduceri interimare putem doar să bănuim.

Practic, din acest moment, Inspecţia Judiciară întră într-un blocaj instituţional. Instituţia nu va mai putea procesa niciun fel de solicitare din partea vreunei persoane sau instituţîi publice, nu va mai putea finaliza nicio lucrare aflată pe rol, orice document care părăseşte instituţia necesitând, conform normelor în vigoare, o anumită formă de validare din partea şefului instituţiei.

Un alt aspect interesant ar fi legat de eventuale abateri disciplinare, care se pot prescrie dacă această situaţie trenează, pentru că nici acţiuni disciplinare nu vom mai vedea în perioada aceasta sau orice. Aceeaşi situaţie este valabilă pentru orice document emis de Inspecţia Judiciară, pentru că instituţia nu le va mai putea emite.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! NU mai combina LAPTELE cu aceste alimente

Din punct de vedere financiar, inspectorul-şef este ordonator secundar de credite, însă pentru că Inspecţia Judiciară este o instituţie independentă, ordonatorul principal de credite (CSM) nu poate interveni, potrivit experţilor consultaţi de STIRIPESURSE.RO. Cum instituţia nu are nici secretar general, nimeni nu poate semna în locul inspectorului-şef. Iar la Inspecția Judiciară se apropie data când trebuie plătite salariile. Deplasările în țară ale inspectorilor judiciari, la instanțe sau parchete, pentru efectuarea de verificări, se fac din banii publici, aşa că și acestea trebuie aprobate de inspectorul-șef, în calitate să de ordonator de credite. Inevitabil, este afectată respectarea termenelor impuse.

Problema este greu de rezolvat, din cauza unui vid legislativ. Regulamentul de organizare a concursului pentru conducerea Inspecţiei Judiciare este suspendat, fiind contestat în instanţă. Judecătoarea Andreea Chiş, membră CSM, a solicitat ca plenul CSM să numească doi inspectori interimari care să conducă Inspecţia Judiciară, deşi această procedură nu este prevăzută de lege. Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează conducerea Inspecţiei Judiciare. Ordonanţa ar urma să stabilească modalitatea de numire a unei conduceri interimare la Inspecţia Judiciară, prelungind mandatele dobândite prin concurs până la organizarea unui nou concurs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.