Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație groaznică în Gaza: Israelul atacă fix unde le ceruse oamenilor să se retragă

khan younis

Forțele israeliene s-au luptat miercuri cu militanții palestinieni în apropierea spitalului din Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza, unde medicii au declarat că sute de pacienți și mii de persoane strămutate nu au putut pleca din cauza conflictului, scrie AP, informează Mediafax.

Israelul a ordonat locuitorilor să părăsească o parte din centrul orașului Khan Younis, care include spitalul Nasser și două spitale mai mici, în timp ce își continuă ofensiva împotriva Hamas. Biroul umanitar al Națiunilor Unite a declarat că în zonă locuiesc 88.000 de palestinieni și alte 425.000 de persoane strămutate din cauza luptelor din alte părți.

„Medici fără frontiere” a declarat că personalul său a fost blocat în interiorul spitalului Nasser cu aproximativ 850 de pacienți și mii de persoane strămutate, deoarece drumurile din jur erau inaccesibile sau prea periculoase.

Spitalul Nasser este unul dintre singurele două spitale din sudul Fâșiei Gaza care mai pot trata pacienți grav bolnavi, a precizat „Medici fără Frontiere”.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat, de asemenea, că spitalul a fost izolat.

Armata israeliană a declarat că forțele sale se luptau cu militanții din interiorul Khan Younis după ce au finalizat încercuirea orașului cu o zi înainte. Aceasta a declarat că avioanele au lovit ținte în cadrul operațiunilor din această zonă și că au vizat, de asemenea, presupuși militanți din centrul și nordul Gaza.

Mii de oameni fug din calea gloanțelor

Mii de oameni au fugit marți din Khan Younis spre sud, în direcția orașului Rafah. Potrivit ONU, aproximativ 1,5 milioane de persoane - aproximativ două treimi din populația din Gaza - sunt înghesuite în adăposturi și tabere de corturi în Rafah și în jurul acestuia, care se află la granița cu Egiptul. Chiar și acolo, palestinienii au găsit puțină siguranță, Israelul efectuând în mod regulat atacuri în oraș și în jurul acestuia. Martorii palestinieni au declarat că, în ultimele zile, soldații și tancurile israeliene au pătruns în anumite părți din Muwasi, o zonă de nisip de-a lungul coastei pe care Israelul a declarat-o zonă sigură, unde zeci de mii de oameni trăiesc în corturi fără servicii de bază.

În total, aproximativ 1,7 milioane de persoane au fost strămutate în Gaza, potrivit agenției ONU pentru refugiați. Cei mai mulți au fugit din nord, unde ofensiva aeriană și terestră a Israelului a transformat cartiere întregi în deșerturi bombardate.

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că ofensiva a ucis cel puțin 25.490 de persoane - majoritatea femei și copii - și a rănit alte 63.354. Bilanțul nu face distincție între civili și combatanți. Oficialii ONU și-au exprimat temerile că și mai multe persoane ar putea muri din cauza bolilor, cel puțin un sfert din populație fiind amenințată de foamete.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua ofensiva până la „victoria totală” împotriva Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.