Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație inedită în Europa: albanezul care a ajuns premier în Macedonia de Nord

talat xhefari

Parlamentul Macedoniei de Nord l-a ales duminică pe Talat Xhaferi în fruntea unui guvern interimar. Este prima dată când un albanez ocupă această funcţie, iar el va conduce ţara până la organizarea alegerilor generale programate pentru începutul lunii mai, relatează Reuters, informează News.ro.

Xhaferi a ocupat funcţia de preşedinte al parlamentului înainte de a fi nominalizat de coaliţia guvernamentală la putere pentru a deveni prim-ministru. Principala sarcină a actualului guvern este de a asigura alegeri corecte şi libere.

Xhaferi a obţinut 65 de voturi în parlamentul cu 120 de locuri, dar partidul de opoziţie a boicotat votul, chiar dacă va avea câteva locuri în guvernul interimar.

"Îmi voi îndeplini această sarcină cu încredere, onoare şi mare responsabilitate", a declarat Xhaferi în faţa parlamentarilor înainte de vot.

Premieră în Macedonia de Nord

Faptul că Xhaferi a devenit prim-ministru marchează prima dată când un albanez deţine o funcţie atât de înaltă în ţară. Albanezii reprezintă aproximativ 29,5% din populaţia Macedoniei de Nord, care are aproximativ 1,8 milioane de locuitori.

Alegerile urmează să aibă loc la 8 mai, iar cea mai importantă problemă pentru noul parlament şi guvern va fi modificarea constituţiei pentru a recunoaşte minoritatea bulgară.

În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.