Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţie stranie în UE: România riscă să rămână fără comisar european până în septembrie, deşi a desemnat un interimar

ioan mircea pascu

România riscă să rămână fără reprezentant în Comisia Europeană cel puţin până în septembrie, deşi Guvernul Dăncilă l-a desemnat pe Ioan Mircea Paşcu interimar în locul Corinei Creţu. Situaţia este explicată de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

"De ce se va amâna numirea comisarului european interimar din partea României:

După alegerile europarlamentare, doi comisari europeni și-au dat demisia deoarece au obținut un nou mandat de europarlamentar. Este vorba de comisarul european al României, Corina Crețu, și comisarul european al Estoniei, Andrus Ansip.

În locul lor, guvernele celor două țări au numit câte un comisar european interimar fără portofoliu până când va fi votată noua componență a Comisiei Europene (cel mai probabil până la sfârșitul anului).

Guvernul României l-a propus pe fostul europarlamentar Ioan-Mircea Pașcu, iar Guvernul Estoniei pe fostul ministru al Economiei Kadri Simson.

Fiind propuși comisari interimari fără portofoliu, cei doi trebuie audiați de Conferința Președinților de Comisii Parlamentare. Această conferință este formată din președinții tuturor comisiilor de specialitate.

Problema este, însă, că, la Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) încă nu a fost ales un președinte deoarece candidatul propus a fost respins de majoritatea membrilor comisie. Fără un președinte al Comisiei EMPL, nu se poate constitui conferința președinților. Fără această conferință nu pot fi audiați cei doi comisari propuși și fără audiere nu pot fi votați joi în sesiunea plenară a Parlamentului European, așa cum a fost programat inițial. Iar viitoarea sesiune plenară a Parlamentului European, în care pot fi votați cei doi comisari interimari, va avea loc de abia în septembrie.

Așadar, dacă EMPL nu își alege un președinte și nu-i audiază pe cei doi candidați până joi, lucru puțin probabil, România nu va avea comisar european interimar până în luna septembrie", scrie Mureşan pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.