Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație tot mai dificilă: Biden se gândește deja la amendamentul constituţional al 14-lea. Ce prespune acesta

time.com
biden telefon

Preşedintele SUA, Joe Biden, analizează posibilitatea de a invoca un amendament constituţional pentru a creşte unilateral pragul de îndatorare suverană, dar admite că pot apărea provocări juridice care ar putea genera o criză majoră, scrie Mediafax.

"Examinez Amendamentul al 14-lea pentru a verifica dacă avem sau nu autoritatea, eu cred că avem autoritatea. Întrebarea este dacă poate fi invocat acest amendament în timp util, astfel încât să nu fie contestat, şi dacă nu cumva am trece de data-limită, cu riscul intrării în incapacitate de plăţi. Această problemă este nerezolvată", a afirmat Biden, în cursul conferinţei de presă organizate în oraşul japonez Hiroshima, la finalul summitului Grupului G7.

Biden a reiterat că liderii din Congres cu care poartă negocieri au asumat angajamentul că nu se va ajunge la situaţia intrării în incapacitate de plăţi, astfel că nu crede că va fi nevoie să fie invocat Amendamentul al 14-lea. "Pornesc de la premisa că vorbim serios şi că vom găsi o soluţie pentru a evita incapacitatea de plăţi", a subliniat Biden, potrivit publicaţiei The Hill.

Amendamentul constituţional al 14-lea prevede că problema datoriei suverane a SUA "nu trebuie contestată", astfel că, potrivit unor interpretări legale, preşedintele ar putea decide unilateral continuarea împrumuturilor externe în cazul în care Congresul nu aprobă în mod special acest lucru. Prevederile Amendamentului pot genera diverse interpretări, iar Administraţia de la Washington se teme că o decizie prezidenţială unilaterală ar putea fi contestată în justiţie.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, unul dintre liderii Partidului Republican, a declarat că a avut duminică o conversaţie telefonică "productivă" cu Biden în negocierile privind depăşirea crizei bugetare.

Înainte de a merge la summitul G7, Biden s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, cu Hakeem Jeffries, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, cu Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat, şi cu Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat. Biden a catalogat, la rândul său, discuţiile drept "productive", subliniind că au convenit că Statele Unite vor evita intrarea în incapacitate de plăţi.

Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a propus, la jumătatea lunii aprilie, o suplimentare cu 1.500 de miliarde de dolari a pragului datoriei suverane, dar a condiţionat planul de reducerea cheltuielilor bugetare. Kevin McCarthy a anunţat că va continua negocierile cu Administraţia Biden pe baza unui plan de creştere a pragului datoriei suverane cu 1.500 de miliarde de dolari, dar a cerut limitarea cheltuielilor bugetare discreţionare la nivelul anului fiscal 2022, plafonarea la 1% a majorării deficitului bugetar, reactivarea fondurilor necheltuite în pandemie şi respingerea legii finanţărilor destinate Serviciului Veniturilor Interne (IRS). De asemenea, McCarthy ar vrea suspendarea facilităţilor aprobate de preşedintele Biden privind creditele pentru învăţământul superior public şi anularea creditelor fiscale acordate prin Legea reducerii inflaţiei. Preşedintele Biden cere acţiuni urgente ale Congresului fără niciun fel de condiţie.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat în mod repetat că Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plăţi în cazul în care Congresul nu aprobă creşterea plafonului datoriei suverane. Intrarea în incapacitate de plăţi "s-ar putea produce pe 1 iunie", a avertizat recent Janet Yellen. Statele Unite au atins din ianuarie plafonul de îndatorare suverană fixat la 31.400 de miliarde de dolari, dar Departamentul Trezoreriei a continuat efectuarea plăţilor prin acţiuni excepţionale de gestionare a resurselor existente şi a cheltuielilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.