Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situl arheologic Tak'alik Ab'aj din Guatemala a fost înscris pe lista UNESCO

guatemala.com
Tak'alik Ab'aj Guatemala

Situl arheologic Tak'alik Ab'aj din Guatemala a fost înscris pe lista UNESCO

Situl arheologic Tak'alik Ab'aj din Guatemala, simbol al trecerii de la cultura olmecă la cultura maya, a fost adăugat luni pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO, în cadrul celei de-a 45-a sesiuni care a avut loc la Riad, relatează AFP, conform Agerpres.

Parcul arheologic alcătuit din structuri în piatră, sculpturi şi pieţe ceremoniale în mijlocul unei vegetaţii dense se află în municipalitatea El Asintal, la aproximativ 200 km vest de capitală, şi adăposteşte scrieri din ambele civilizaţii.

"Când s-au întâlnit şi a început să se formeze noua cultură maya, centrul principal era atunci Tak'alik Ab'aj şi, deci, acolo a apărut" oraşul, a explicat ministrul Culturii din Guatemala, Felipe Aguilar. "Acesta este ceea ce face acest sit unic, universal", a spus el.

Tak'alik Ab'aj a fost un centru comercial cosmopolit locuit mai întâi de olmeci (1500 î.Hr. - 100 d.Hr.), apoi de mayaşi preclasici mezoamericani mijlocii (800-300 î.Hr.), potrivit arheologului Christa Schieber.

Este "ca un laborator în care putem vedea schimbările care s-au produs încetul cu încetul" în "zorii erei maya (...) după dispariţia culturii olmece", a subliniat ea.

Olmecii, care erau nomazi, au dispărut, dar mayaşii au continuat să-şi dezvolte cultura în America Centrală şi Mexic.

Numele original al oraşului rămâne un mister şi a fost numit Tak'alik Ab'aj abia în 1965, adică "piatra de temelie" în limba maya k'iche.

Parcul conţine o varietate de piese cheie ale tranziţiei dintre cele două civilizaţii, între care o stea în piatră "unică" care a început să fie gravată în olmecă, "a fost uitată" şi a fost terminată cu scrierea mayaşă care apărea, a indicat ministrul.

Aici a trăit "primul rege al culturii noastre maya, când era deja formată", a adăugat Aguilar. Mormântul regelui "K'utz Chman", care a fost probabil liderul responsabil în tranziţie, a fost descoperit în 2012.

Tak'alik Ab'aj nu este singurul sit din Guatemala care a fost martor al tranziţiei de la cultura olmecă la maya, dar este cel mai dens. Alcătuit din 356 de monumente, inclusiv din blocuri dreptunghiulare de piatră şi măşti mortuare din jad, situl se întinde pe 650 de hectare pe versanţii unui lanţ vulcanic.

Guatemala are, de asemenea, înscrise pe lista Patrimoniului Mondial oraşul colonial Antigua, ruinele mayaşe Tikal şi Quirigua şi festivalul Săptămâna Mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.