Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia, pedepse mai reduse pentru corupție: mii de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva planurilor guvernului de reformare a Codului penal

Agerpres

Câteva mii de persoane au manifestat marţi, la Bratislava, împotriva planurilor guvernamentale de reformare a Codului penal, ce prevede în special pedepse mai reduse pentru corupţie şi care sunt criticate de Uniunea Europeană şi de opoziţie, transmite AFP, citat de news.ro.

Reformele includ relaxarea sancţiunilor pentru corupţie şi infracţiuni economice, precum şi eliminarea protecţiei avertizorilor pentru ofiţerii de poliţie.

Guvernul a mai aprobat săptămâna trecută desfiinţarea Parchetului dedicat cazurilor de corupţie la nivel înalt şi criminalităţii organizate.

Premierul populist Robert Fico, al cărui guvern include miniştri de extremă dreaptă pro-ruşi, a declarat că organismul a fost părtinitor şi i-a tratat nedrept pe oficialii partidului său populist Smer-SD.

"Fico la închisoare", au scandat protestatarii, marţi, în faţa sediului guvernului din centrul Bratislavei.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 15.000 de manifestanţi s-au adunat în capitala Slovaciei. Proteste similare au avut loc în alte oraşe slovace.

"Acest guvern distruge statul de drept", a declarat la miting Richard Sulik, liderul partidului de opoziţie SaS.

Parlamentul intenţionează să adopte reformele controversate printr-o procedură legislativă accelerată, ceea ce a atras critici din partea preşedintelui şi a parlamentarilor opoziţiei.

Oficiali ai Uniunii Europene au denunţat aceste planuri de reformă."Am cerut guvernului slovac să nu avanseze cu reformele planificate pentru moment. Şi mai ales să nu recurgă la o procedură accelerată fără o consultare adecvată şi aprofundată a părţilor interesate", a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Peste 35.000 de persoane au semnat o petiţie online pentru a opri aceste propuneri guvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.