Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia va permite celor reveniți din străinătate să se autoizoleze la domiciliu, dar cu folosirea unei aplicaţii de monitorizare

Quartz
Slovacia

Guvernul slovac a aprobat joi un proiect de lege prin care le va permite persoanelor revenite din străinătate să se autoizoleze la domiciliu în locul carantinei instituţionalizate obligatorii până în prezent, dar cu condiţia să-şi instaleze pe telefoanele mobile o aplicaţie prin care să fie monitorizate, relatează agenţia Reuters.

Pentru a preveni extinderea epidemiei COVID-19, executivul slovac a decis din 6 aprilie ca orice persoană revenită din străinătate să rămână obligatoriu 14 zile în carantină în centre ale statului, măsură ce i-a vizat în special pe cetăţenii slovaci, întrucât străinilor le-a fost interzis accesul în ţară, cu excepţia rezidenţilor, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Banca Națională a României, anunț de ultim moment! Ce se întâmplă cu ratele românilor .

Premierul Igor Matovic a evidenţiat cât de mult a contat această măsură pentru detectarea cazurilor pozitive şi prevenirea răspândirii virusului, Slovacia înregistrând de la începutul epidemiei numai 1.477 de cazuri de COVID-19 şi 27 de decese. Conform datelor oficiale, 13% dintre cazurile pozitive au fost confirmate în rândul persoanelor care sunt ori au fost în centrele de carantină.

Însă carantina instituţionalizată obligatorie - doar una dintre măsurile antiepidemice luate de guvernul slovac, care a interzis de asemenea călătoriile internaţionale - a fost criticată de cetăţenii slovaci stabiliţi în străinătate şi de avocatul poporului, care au susţinut că aceasta ar încălca drepturile omului.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

Dat fiind că epidemia este sub control, în cadrul măsurilor de relaxare a restricţiilor antiepidemice executivul de la Bratislava a prezentat un proiect de lege care va autoriza autoizolarea la domiciliu, dar care prevede de asemenea obligativitatea instalării unei aplicaţii de mobil pentru monitorizare. Potrivit ministrului slovac al Sănătăţii, Marek Krajci, aplicaţia ce va permite un sistem de carantină ''inteligentă'' va fi lansată după ce parlamentul îşi va da acordul. ''Această soluţie inteligentă le va permite celor reveniţi din străinătate să se autoizoleze acasă dacă acceptă să instaleze aplicaţia după ce trec graniţa'', a explicat acesta.

Detalii despre această aplicaţie sunt aşteptate să fie anunţate luni, una dintre opţiunile vehiculate fiind ca ea să folosească tehnologia de recunoaştere facială.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

Totuşi, nu este clar când această aplicaţie va putea fi folosită efectiv, mai ales că miercuri Curtea Constituţională a Slovaciei a suspendat aplicarea unor dispoziţii dintr-o nouă lege care permite autorităţilor să acceseze datele personale colectate de operatorii de telecomunicaţii pentru descoperirea contacţilor persoanelor infectate cu noul coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.