Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia vrea să achiziţioneze avioane de luptă F-16 sau Gripen

Slovacia

Ministerul Apărării din Slovacia a transmis vineri că poartă discuţii pentru a cumpăra avioane de luptă fie de tip american F-16, fie model suedez Gripen, pentru a-şi înlocui avioanele de producţie rusească MiG-29, potrivit Reuters. Ministerul a transmis că va înainta spre aprobare guvernului cele două opţiuni până la 29 iunie, conform Agerpres.

Slovacia, stat membru al NATO, are un contract de mentenanţă cu Rusia pentru cele 12 avioane MiG-29 valabil până în toamna anului 2019. Este posibil ca acest contract să trebuiască prelungit, chiar dacă guvernul acceptă să cumpere noi avioane până la sfârşitul anului, din moment ce livrarea de noi avioane durează de obicei între 18 şi 24 de luni.

"Ambele opţiuni sunt bune. Avioanele F-16 sunt mai scumpe şi abia în 2023 ar urma să fie livrate", a declarat Jaroslav Nad, din partea Institutului Slovac de Securitate şi Poliţie.

Ungaria şi Cehia, ţări vecine cu Slovacia, deja folosesc avioane Gripen, construite de Saab. Polonia foloseşte F-16, construite de Lockheed Martin Corp, şi ar putea cumpăra alte câteva.

Slovacia are un acord 'de spaţiu aerian comun' cu Cehia, care a concesionat 14 avioane Gripen. Acordul prevede că cele două ţări se vor ajuta reciproc în protejarea spaţiului aerian dincolo de cooperarea de apărare aeriană standard în cadrul NATO. Dacă Slovacia cumpără Gripen, cele două state ar putea de asemenea împărţi serviciile de mentenanţă şi instruirea piloţilor.

Slovacia ar urma să cheltuie circa 6,5 miliarde de euro până în 2030 pentru a-şi moderniza armata. Cheltuielile pentru apărare ar urma să crească de la 1,1% din PIB anul trecut la 1,6% în 2020 şi la 2% până în 2024.

În noiembrie 2017, guvernul a aprobat planuri de a construi 81 de transportoare blindate cu opt roţi produse de compania finlandeză de apărare Patria, pentru a înlocui transportoarele învechite.

Ministerul slovac al Apărării ar urma de asemenea să aleagă în acest an un partener pentru a construi vehicule blindate 4x4.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.