Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovenia închide granițele: 'Nu mai există refugiaţi bineveniţi. Uniunea Europeană trebuie să-şi închidă frontierele externe pentru a descuraja migranţii'

The Wall Street Journal
Belarus granita migranti

Uniunea Europeană trebuie să-şi închidă frontierele externe pentru a descuraja migranţii care nu mai sunt bineveniţi în blocul comunitar, a susţinut joi ministrul de interne sloven Ales Hojs, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, relatează agenţia de presă Reuters.

Într-o conferinţă internaţională consacrată migraţiei şi desfăşurată la Sarajevo, Hojs a afirmat că miniştrii de interne europeni s-au declarat preocupaţi de pandemia de COVID-19, de criza migranţilor şi de căderea guvernului în Afganistan, scrie agerpres.ro.

''Toate trei au contribuit adiţional la creşterea numărului de migranţi ilegali care se deplasează spre Europa şi Balcani, destabilizând Uniunea Europeană'', a afirmat Hojs în faţa presei.

Mii de migranţi, în majoritatea originari din Orientul Mijlociu, se află în prezent blocaţi de mai multe zile în condiţii de temperaturi scăzute de-a lungul frontierei dintre Belarus şi Polonia, în speranţa că vor putea intra pe teritoriul UE.

Uniunea Europeană îl acuză pe Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Hojs a comparat situaţia actuală cu afluxul de migranţi din 2015, când UE a primit circa 1 milion de persoane care fugeau de războiul din Siria, dar a precizat că acum este o mare diferenţă: ''Nu mai există refugiaţi bineveniţi''.

El a adăugat că preşedintele belarus Lukaşenko duce un ''război hibrid'' şi că UE nu va permite nimănui să folosească migranţii în scopuri politice.

Potrivit demnitarului sloven, discuţiile cu Lukaşenko nu au dus la rezultate concrete, dar Ales Hojs s-a declarat convins că actuala criză va fi încheiată în primăvara anului viitor, atunci când Polonia îşi va finaliza procesul de consolidare a graniţelor sale.

''Cred că frontierele externe trebuie să fie securizate, chiar şi cu garduri dacă este necesar'', a explicat Hojs, care susţine iniţiativa ca UE să finanţeze construirea gardurilor la graniţele sale externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.