Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovenia lucrează la un schimb de reprezentanţi cu Taiwanul

Operation World
Slovenia

Slovenia afirmă că "lucrează la un schimb de reprezentanţi" cu Taiwanul, declaraţie salutată marţi de Taipei, în timp ce China se străduieşte să menţină insula izolată pe scena internaţională, relatează France Presse.

"Bineînţeles, aceasta nu va fi la nivel de ambasadori, ci va fi la nivelul a ceea ce fac deja multe ţări în Uniunea Europeană", a declarat premierul conservator Janez Jansa luni. Este o "problemă de interes comun", a adăugat el.

Întrebat de televiziunea naţională indiană Doordarshan, el a declarat că a fost de "patru sau cinci ori" în Taiwan.

Transcrierea acestui interviu era disponibilă marţi pe site-ul oficial al guvernului sloven.

Jansa a criticat, de asemenea, politica Chinei cu privire la Taiwan, considerând "dificil de ascultat" o ţară" al cărei "partid unic dă lecţii despre democraţie şi pace în lume", notează AFP.

El a precizat că epidemia actuală de COVID-19 a demonstrat în ce măsură ar fi benefic ca Taiwanul să fie autorizat să se alăture Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres.ro.

"În situaţia pandemiei, se vede bine că virusul nu cunoaşte frontiere", a spus Jansa.

La Taipei, Ministerul de Externe a confirmat în faţa jurnaliştilor un proiect comun de schimb de birouri.

"Premierul Jansa este un bun prieten al Taiwanului care apreciază sincer comentariile sale perspicace", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei taiwaneze, Joanne Ou.

"Ministerul de Externe va continua să aprofundeze schimburile cu partenerii săi democratici din lumea întreaga, inclusiv Slovenia, cu scopul de a construi parteneriate strânse şi mutual benefice", a adăugat ea.

În noiembrie, Lituania, de asemenea membră a UE, a autorizat Taiwanul să deschidă o reprezentanţă diplomatică la Vilnius.

Ţara şi-a atras de atunci criticile Beijingului, care reacţionează la orice utilizare oficială a denumirii Taiwan de teama că aceasta să nu confere o legitimitate internaţională insulei considerate ca făcând parte din teritoriul său, comentează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.