Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SmartBill: 'Cifra de afaceri a IMM-urilor a ajuns la același nivel cu anul trecut'

impacare intelegere

Cifra de afaceri a IMM-urilor a ajuns aproape la același nivel cu anul trecut, evoluția lunară fiind pozitivă, relevă datele Barometrului SmartBill, potrivit Mediafax.

Potrivit Barometrului SmartBill, care monitorizează peste 20.000 de IMM-uri din toată țara, mediul de afaceri din România a înregistrat în iunie cea mai bună lună de la relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Dacă în luna mai, IMM-urile din România erau la -14,9% față de aceeași perioadă a anului 2019, la finalul primei luni de vară cifra de afaceri a urcat până la o diferență de doar 0,6%.

Evoluția lunară este, de asemenea, pozitivă, astfel că, față de luna mai 2020, avansul este de 7,9%.

Radu Hasan, co-fondator și CEO SmartBill, declară că progresul înregistrat arată că IMM-urile au puterea și know-how-ul de a se repune pe picioare.

„Luna iunie a marcat cea mai puternică revenire de la momentul primelor relaxări, de peste 14 puncte procentuale YOY. Cu siguranță vor trece pe plus în luna iulie, mai ales dacă ne uităm la semnalele pe care le primim din evoluția lunară, unde IMM-urile au recuperat deja peste 30% în ultimele 2 luni”, spune Hasan.

Citește și: Cristian Tudor Popescu, după ce s-a aflat că Andreea Esca are coronavirus: 3 întrebări i-aș adresa

Sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere în luna iunie rămâne cel al spectacolelor, evenimentelor culturale și recreaționale, +62% față de luna mai.

Limitările impuse, însă, de pandemie fac ca, la nivel anual, diferența față de iunie 2019 să fie cea mai mare dintre toate industriile: -76%.

Intrarea în sezonul de vară și-a lăsat amprenta și în evoluția sectorului de HoReCa, al doilea ca nivel de creștere în luna iunie, cu +61%.

„Totuși, restricțiile ce încă marchează această industrie, precum și reticența românilor de a mai călători la fel de mult, fac ca sectorul să fie tot pe loc secund în comparația cu iunie 2019, cu -42%”, au arătat reprezentanții SmartBill.

Radu Hasan consideră că cifrele înregistrate de Barometru indică și faptul că va mai trece, totuși, timp până când toate industriile se vor calibra și se va ajunge la o creștere pe toate palierele.

„În sectorul informațiilor și comunicațiilor observăm că evoluția este negativă pe ambele comparații, -3% față de luna mai 2020 și -7% față de iunie 2019. O situație asemănătoare este întâlnită și în cazul IMM-urilor din agricultură, ce au o perioadă dificilă, cu -17% față de luna mai”, a precizat Radu Hasan.

În ceea ce privește impactul geografic, Centrul și Sud-Vestul României sunt regiunile cu cel mai important avans în luna iunie, cu +14% și, respectiv, +11%.

Pe locul trei se situează regiunea București-Ilfov, cu +10%.

Barometrul SmartBill este primul instrument de măsurare în timp real a evoluției IMM-urilor din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.