DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SMURD Moldova, proiect strategic susținut de România și UE

InfoNeamt.ro
smurd

La 11 ani de la stabilirea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România, rezultatele sunt considerabile. Au fost finanţate şi realizate zeci de proiecte importante pentru cetăţenii din Basarabia. Sute de vieţi omeneşti au fost salvate datorită SMURD, un proiect strategic pentru care România a oferit cinci milioane de euro. SMURD a demonstrat că hotarul dintre cele două maluri ale Prutului rămâne doar un semn pe hartă, mai ales când este vorba despre o cauză nobilă, aceea de a salva vieţi.

Proiectul Naţional Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare SMURD a fost lansat în Republica Moldova, în 2014, când guvernele de la Bucureşti şi Chişinău au semnat Acordul comun privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale. "Au fost achiziţionate în cadrul proiectului SMURD 1 şapte autospeciale, specifice misiunii SMURD, iar contribuţia statului român a fost una esenţială”, a precizat Dorin Matvei, coordonator de proiect, SMURD Moldova.

Li se mai spune - "băieţii în roşu" - pentru că aşa au fost botezaţi la început de toţi cei care îi vedeau în misiune. Angajaţii SMURD poartă cu ei poveşti emoţionante. Alina Vicol este asistentă medicală şi face parte din proiect din anul 2016. Povesteşte că, pe teren, sunt într-o cursă contra-cronometru şi fiecare secundă contează. Sunt oameni şi nu sunt de fier, iar fiecare caz are o istorie. Alina mărturiseşte că îşi aminteşte cu precizie prima să misiune. "Am fost la un accident rutier unde toţi plecau la o nuntă. Acolo au decedat părinţii miresei. Era haos, rudele plângeau”, și-a amintit Alina Vicol, asistentă medicală SMURD, subofiţer superior IGSU.

Nu a contabilizat numărul misiunilor la care a participat, dar recunoaşte că recunoştinţa celor salvaţi e tot ceea ce contează. Alina Vicol mărturiseşte că povara emoţională din timpul misiunilor de intervenţii o lasă în "rucsacul" echipajului. "Trebuie să fii puternic, cu caracter, concret, direct, ce vrei să faci, ce trebuie să spui. Să laşi emoţiile, pe urmă poate conştientizezi cât era de straşnic, dar eu am acţionat, a mărturisit Alina Vicol, asistentă medicală SMURD, subofiţer superior IGSU.

Investiţia statului român nu a constat doar în parteneriatul propriu-zis. Au fost organizate sesiuni de instruire a pompierilor şi salvatorilor pentru a obţine calificativul de paramedic, precum şi alte proiecte comune de dezvoltare. "Noi colaborăm foarte intens şi strâns cu colegii din România, facem schimb de informaţii în pregătirea paramedicilor", a precizat Dumitru Carasic, şef Secţie SMURD.

În 2019, a fost lansat proiectul transfrontalier SMURD 2, finanţat de Uniunea Europeană, cu un buget de peste 10 milioane euro. Acesta prevede reconstrucţia şi operaţionalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum şi construcţia a patru platforme autorizate de aterizare - decolare pentru elicopterele SMURD, în apropierea a 4 spitale, la Chișinău, Bălți, dar și Cahul. De asemenea, în cadrul proiectului SMURD 2, au fost deja livrate 10 autospeciale, urmând să mai ajungă încă 4. "Spuneam noi, deseori, că, chiar dacă există o graniţă între hotarele Republicii Moldova şi a României, vedeţi că proiectul SMURD - 2 le-a şters de pe hartă deoarece intervenţiile sunt transfrontaliere”, a spus Dorin Matvei, coordonator de proiect, SMURD Moldova.

În această toamnă, 42 de medici și paramedici, dintre care 17 angajați SMURD, au plecat într-o misiune umanitară la Spitalul Modular din Leţcani, de lângă Iaşi. Plecaţi în misiune, specialiştii basarabeni au spus că este un gest de recunoştinţă pentru ajutorul oferit de România în toată perioada pandemiei. "Am efectuat transportările pacienţilor în stare gravă. Pentru mine, să vă spun cinstit, a contat foarte mult întrucât medicii din România ne-au acordat acelaşi ajutor reciproc”, a subliniat Alexandru Valah, paramedic SMURD.

Echipajele SMURD sunt formate acum din 142 angajaţi IGSU. Eroii în costume roşii au oferit sprijin Republicii Moldova în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, efectuând până acum 13.353 de intervenţii terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 115 de intervenţii aero-medicale şi 45 de intervenţii transfrontaliere.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.