DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SNSPA: După patru luni de scădere, industria a intrat în contracție puternică în luna decembrie

industrie1

După patru luni de scădere continuă a activităţii, în luna decembrie, industria a intrat în contracţie puternică, iar comenzile pentru export au atins un nivel minim istoric, arată Barometrul Industriei realizat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) și Irsop, conform Mediafax.

Cel mai probabil sezonalitatea a contribuit la slăbirea activităţii, dar nu a fost singurul factor de regres, iar căderea comenzilor pentru export a atins un record istoric de 32 de puncte. O citire de peste 50 de puncte reprezintă creștere a activității în timp ce o valoare sub 50 reprezintă contracție.

Barometrul mai spune că costurile au rămas ridicate deşi activitatea s-a îngustat substantial. Totuşi, managerii consideră că pe termen mediu, peste şase luni, sunt şanse de redresare. "Deocamdată, e greu de imaginat cum va putea industria să recupereze într-un timp rezonabil de 1-2 luni prăbuşirea din decembrie 2019", arată barometrul.

În detaliu, volumul producţiei a scăzut la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie. Stocurile au fost în contracţie permanentă tot anul şi au rămas contractate la 47 de puncte în decembrie.

Pe partea de cerere, comenzile noi au căzut de la 53 în noiembrie la 40 în decembrie. Lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare, mai spune barometrul.

Comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. "Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum și când se va restabili activitatea de export", spune sondajul.

Importurile de materii prime s-au contractat şi ele masiv, de la 56 în noiembrie la 45 în decembrie. Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii.

În materie de forță de muncă, numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte. De aproape doi ani indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Dar, după scăderile repetate de activitate, culminând cu contracţia din decembrie, nu e exclus ca în 2020 să apară si tendinţe de disponibilizare.

Pe partea de costuri și venituri, costurile de producţie au scăzut de la 69 în noiembrie la 64 în decembrie, dar se află tot în zona de creştere, peste 50 de puncte. Un personal constant menţine costurile ridicate, dar în lumina slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile.

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc şi nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a maximiza veniturile în condiţii de cerere slabă.

În privința așteptărilor managerilor, indicatorul global de încredere a managerilor în redresarea activităţii peste o jumătate de an a crescut la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie. În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul, mai comentează studiul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.