Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soarta pensiilor speciale din România se negociază: Boloș și Budăi merg împreună la Bruxelles

Inquam Photos / Octav Ganea
pensii speciale

Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, va merge împreună cu ministrul Muncii, Marius Budăi, la Bruxelles, pentru negocieri în cadrul PNRR, în privința pensiilor speciale.

„Suntem o echipă guvernamentală și trebuie să mergem împreună și participăm împreună, vă confirm acest lucru. Marți avem întâlnirea cu Comisia Europeană pentru a relua practic discuțiile pe tema pensiilor speciale și a vedea care sunt solicitările suplimentare pe care Comisia le are, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 3, unde avem reforma pensiilor speciale, reforma guvernanței corporațiilor de stat. Avem de pus în aplicare jalonul cu ceea ce înseamnă decarbonizarea. Deci toate acestea sunt piese grele pentru ceea ce înseamnă încasarea banilor pentru cererea de plată numărul 3 și care necesită un efort comun guvernamental”, a spus, sâmbătă seara, la Antena 3, ministrul Marcel Boloș.

Acesta a spus că rolul său este de a asigura predictibilitate.

„Criteriile, mai ales pentru reforme, nu sunt deloc ușoare. Sunt chiar dure pentru România și care presupun o restructurare a sistemului de cheltuieli publice pe care îl are România și care în spate au bugete importante și fonduri alocate din bugetul de stat”, a mai spus Boloș, potrivit Mediafax.

„Misiunea noastră este ca să convingem Comisia”

Marcel Boloș a spus că nu va fi o negociere ușoară, dar miniștrii s-au pregătit pentru acest moment și trebuie să aibă argumentele care țin de rata inflației și de eliminarea inechităților din sistemul de pensii general care vor aduce o creștere a cheltuielilor din sistemul general de pensii destul de semnificativă încât să fie necesară o nouă reașezare a acestui indicator de disciplină financiară.

Întrebat ce și-a propus înainte de a pleca la Bruxelles, ministrul a spus că „avem simulările făcute pe ceea ce înseamnă evoluția ulterioară a volumului de cheltuieli generată de sistemul de pensii general, cât și evoluția PIB pe perioada celor 50 de ani de zile pe care îi avem în conținutul jalonului ca și perioadă de constrângere și sigur, misiunea noastră este ca să convingem Comisia ca acest indicator să fie înlocuit tot cu unul de disciplină financiară, dar care să nu limiteze aceste cheltuieli, încât Guvernul să aibă posibilitatea de a lua decizii privind ajustarea pensiilor sau majora chiar, fără ca să fie ținut de ponderea aceasta pe care am menționat-o de 9,4 la sută din PIB pe o perioadă de 50 de ani de zile”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.