Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şoc în Albania: Deputaţii din opoziţia de dreapta au lansat fumigene în legislativ

Albania

Deputaţi din opoziţia albaneză de dreapta au lansat luni fumigene în sala legislativului în semn de protest faţă de alegerea de către majoritatea socialistă a unei noi procuroare generale, relatează AFP. În ajunul votului, liderul Partidului Democrat (de dreapta), Lulzim Basha, i-a reproşat Partidului Socialist al premierului Edi Rama că vrea desemnarea unei "marionete" care să se afle la ordinele sale, conform Agerpres.

Acuzaţia a survenit într-un context în care fostul ministru de interne Saimir Tahiri, un apropiat aliat politic al premierului Rama, este bănuit de implicare în trafic internaţional de canabis. În sala parlamentului, deputaţi ai opoziţiei au încercat fără succes să se opună votului pentru desemnarea ca "procuror general provizoriu" a Artei Marku. Unii dintre ei au aruncat cu fumigene, obligând-o pe magistrată să depună jurământul prin fum.

În afara clădirii, unde protestau câteva mii de militanţi ai opoziţiei, s-au creat busculade după ce o parte din manifestanţi au încercat să forţeze cordonul de securitate şi să intre în parlament. "Rama, du-te!" - au scandat protestatarii. Lulzim Basha a avertizat duminică seara că desemnarea Artei Marku de către deputaţi "reprezintă o încălcare a constituţiei şi poate duce la destabilizarea ţării". El a argumentat că desemnarea procurorului general revine Înaltului consiliu al parchetului, instanţă a cărei creare este prevăzută de reforma lansată în justiţia albaneză, dar care nu a fost deocamdată înfiinţată.

Procuroarea generală interimară se va afla în funcţie până la constituirea acestei instanţe, ceea ce, potrivit opoziţiei, ar putea dura două-trei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.